najbolja ulja italije

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

Junetina marinirana preko noći, satkana u aromatičnom umaku od crvenog vina, tradicionalno je i sočno jelo iz severne Italije koje se obično poslužuje nedeljom. Odlično ide uz kremastu palentu ili pire krompir.

Sastojci:

1 kg junetine

3 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja 

1 crni luk

2 šargarepe

2 pruta celera

ljutih papričica po ukusu

malo karanfilića

1 glavica belog luka

1 štapić cimeta

ruzmarin

lovorov list

750 ml suvog crvenog vina

1 kašičica soli

Sastojci:

Pomešajte junetinu, seckani crni luk, šargarepu, celer, papričice, lovorov list, beli luk, štapić cimeta, ruzmarin i karanfilić. Pospite preko mesa crveno vino kako biste ga u potpunosti prekrili. Pokrijte posudu i ostavite da se u frižideru marinara minimum šest sati. Meso okrenite i vratite da se marinara još šest sati.

Prebacite meso iz marinade na tanjir i osušite ga ubrusom. Procedite marinadu kroz cediljku u posudu da biste odvojili biljnu mešavinu od vina, zadržavajući ih obe.

Na srednjoj temperaturi zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje. Pecite meso sa obe strane, 4-6 minuta po strani. Smanjite temperaturu. Dodajte odvojene začine iz marinade, sve zajedno pecite oko 8 minuta, dodavajući ekstra devičansko maslinovo ulje kako meso ne bi zagorelo.

Potom dodajte vino i posolite. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte i dinstajte bez podizanja poklopca oko dva sata. Skinite poklopac i dinstajte dok meso ne omekša.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt