najbolja ulja italije

Dagnje na mornarski način (Cozze alla marinara)

Dagnje na mornarski način (Cozze alla marinara)

Nemojte da vas naziv ovog jela odvrati od kulinarske avanture. Priprema nije komplikovana a ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni ovim delikatesom.

Sastojci:

1 kg svežih dagnji

4 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja 

1 čaša belog vina

1 čen belog luka

1 supena kašika prezli

1/2 šolje Mutti pasiranog paradajza 

svež seckan peršun

ljuta papričica po ukusu

 Priprema:

Dobro operite dagnje u hladnoj vodi. Žicom što bolje oribajte školjku. Još jednom dobro isperite u nekoliko hladnih voda. Stavite ih u frižider do upotrebe - najviše 2 sata.

U velikom loncu zagrejte ekstra devičansko maslinovo uljei i na njemu kratko propržite izgnječen beli luk i ljutu papričicu. Beli luk ne sme da potamni, jer će biti gorak. Dodajte pasirani paradajz i prezle i mešajte dok se smesa ne izjednači.

Stavite u lonac dagnje, promešajte i poklopite. Povremeno sklonite poklopac i promešajte, a kad počne da vri, uspite vino i mešajte dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopite. Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino. Bacite dagnje koje se nisu otvorile.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt