najbolja ulja italije

Fokača sa čeri paradajzom i origanom

Fokača sa čeri paradajzom i origanom

Fokača sa čerijem i origanom tipična je za jug Italije gde je ova vrsta paradajza posebno sočna i ukusna zbog velike osunčanosti.

Sastojci:

500 g brašna

25 g svežeg kvasca ili kesica suvog

250 ml vode

2 supene kašike soli + za posipanje

6 supenih kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

Mutti čeri paradajz

origano

Priprema:

Istopite kvasac u toploj vodi, pa dodajte brašno, tri supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i so. Zamesite testo tako da bude glatko i da se tek malo lepi za podlogu. Mesite ga oko deset minuta, pa ga stavite u činiju, pokrijte i ostavite ga nekoliko sati na toplom mestu. Trebalo bi da naraste duplo.

Premesite testo, pa ga stavite u podmazan pleh. Trebalo bi da bude debelo 1 cm. Pritisnite prstima testo dobro, da se rasprostre u plehu.

Prelijte testo sa 3 kašike maslinovog ulja tako da sklizne u udubljenja koja ste napravili prstima.

Ostavite na toplom da naraste još pola sata. Za to vreme isecite čeri paradajz na polovine i blago ga stisnite, da uklonite višak vode i semenki.

Poređajte paradajz na testo dobro pritiskajući i odozgo pospite origano, još malo soli i ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Pecite 35-40 minuta, na 190°C - dok ne dobije zlatnu boju.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt