najbolja ulja italije

Knedle od spanaća i rikote u paradajz sosu

Knedle od spanaća i rikote u paradajz sosu

Možda će vam ovo jelo oduzeti malo vremena, ali verujte, trud se višestruko isplati.

Sastojci za 6 osoba:

Bešamel sos:

1 l mleka

7 kašika neslanog putera

75 g brašna

po ukusu soli i bibera

1/4 kašičice sveže narendanog muskatnog oraha

Paradajz sos:

4-6 cena belog luka

6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

1.5 kg Mutti pelata

10-12 listova svežeg bosiljka krupnije iskidanih

po ukusu soli i bibera

Knedle od spanaca i rikote:

1.3 kg svezeg spanaća

2 jaja

100 g sveže narendanog parmezana

po ukusu narendanog muskatnog oraha

so i biber

75 g brašna

500 g rikote sira

Priprema:

Sos od paradajza – Sipajte pelat u činiju i ispasirajte ga. Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje u šerpici na srednjoj temperaturi pa dodajte propasirani beli luk pa nakon toga dodajte pelat, začinite solju, biberom i kuvajte, povremeno mešajući oko 20-25 minuta, dok ne dobijete lepu gustu smesu. Dodajte iskidane listove bosiljka, promešajtei i ostavite da se prohladi.

Knedle od spanaca i rikote - Skuvajte spanać u provrelu i posoljenu vodu, procedite pa iscedite što više možete vode iz spanaća. Vrlo je važno da se dobro ocedi od vode, inače neće zadržati oblik knedli.

U posudu sipajte spanać, jaja, so, biber, rikota sir, pola narendanog parmezana, pa sve dobro izmešajte.

Uključite rernu da se greje na 170 stepeni C.

Bešamel sos - Zagrejte mleko. U posebnoj posudi otopite puter pa dodajte brašno i pržite minut-dva dok blago ne porumeni. Sipajte po malo mleka i dobro promešajte da nemate grudvica i tako dok ne potrošite svo mleko. Dodajte narendani muskatni orah. Kuvajte sos oko desetak minuta dok ne dobijete gustu i glatku smesu.

Podmažite vatrostalnu posudu sa puterom. Prekrijte dno podmazane posude sa bešamelom. Na ravan tanjir pospite brašno pa pomoću kašike i brašnjavih ruku napravite knedle pa ih fino poređajte ih u posudu na bešamel sosu. Prelijte ih ostatkom bešamel sosa. Paradajz sos kašikom sipajte preko bešamela pa pospite ostatkom parmezana. Pecite oko pola sata.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt