najbolja ulja italije

Rižoto – sa ili bez parmezana

Rižoto – sa ili bez parmezana

Priprema kremastog rižota večni je san svakog kuvara amatera, ali isto tako izazov i za iskusne profesionalce. Aromatizovan pirinač, svako zrno na kašiki, kremaste strukture, uz eksploziju ukusa raznih dodataka, čini ovo jelo vanvremenskim.

Postoje stotine različitih vrsta rižota, jer se ovo jelo može pripremiti skoro sa svakom namirnicom. Ipak svaki dobar rižoto ima četiri obavezna sastojka, bez kojih se ni ne može zvati rižotom, a to su Arborio pirinač, soffritto (lagano prodinstano povrće na ekstra devičanskom ulju, bujon i četvrti sastojak - morski plodovi, meso, parmezan ili začini.

Kada govorimo o „ljubavi“ parmezana i rižota, šefovi poznatih restorana lome koplja. Naime, većina se slaže da rižota koja sadrže razne vrste mesa ili morskih plodova, ne „trpe“ ukus parmezana, već ga je najbolje kombinovati sa rižotima koja se baziraju na začinima i povrću.

Kada govorimo o čuvenoj kombinaciji rižota i vina, važno je voditi računa da prilikom uparivanja treba više voditi računa o samim sastojcima rižota, manje o pirinču. Laganijevarijante najviše uz sebe vole bela vina, pogotovo u severnim delovima Italije. Posebno treba birati bela vina punijeg ukusa, kao što su chardonnayili pinot bianco, dok se beli burgundac fino uklapa uz rižota sa pečurkama.

Rižota koja su bogatija parmezanom i mesom, skladnu harmoniju mogu imati i sa crvenim vinima, a Merlot je idelan.

Ovoga puta za vas smo odabrali recept sa čuvenim sirom iz Parme - Parmigiano Reggiano.

Rižoto s parmezanom

Sastojci:

  • 300 g Riso Gallo pirinač    
  • 200 piletine
  • 1 glavica crnog luka           
  • 1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja          
  • 50 g rendanog parmezana           
  • ½ l pilećeg bujona  
  • 40 g maslaca
  • 100 ml crvenog vina           
  • biber  
  • so       

 

Priprema:

U posudi sa debljim dnom rastopite 20 g maslaca i Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje, pa na umerenoj vatri propržite sitno iseckan crni luk. Dodajte opran Riso Gallo pirinač i mešajte oko 2 minuta dok zrna ne postanu staklasta. Posolite i pobiberite po ukusu. Potom dodajte piletinu isečenu na kockice.

Dolivajte po malo vina i dinstajte uz stalno mešanje dok tečnost ne ispari. Proključali bujon dodajte kutlačom po malo, uz neprekidno mešanje. Pritom sačekajte da pirinač potpuno upije bujon pre nego što dodate sledeću kutlaču. Tako kuvajte 18 minuta.

Pirinač je kuvan kad zrna postanu meka i ne raspadaju se, a smesa postane kremasta. Nakon toga, umešajte preostali maslac i rendani parmezan.Ostavite da stoji poklopljeno dva minuta, a zatim poslužite.

Na sajtu www.kupipovoljno.rs/akcija pronađite RisoGallo pirinač za savršeni italijanski rižoto, i osvojite gratis ekskluzivnu RisoGallo posudu za parmezan!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt