najbolja ulja italije

Sočivo na italijanski način

Sočivo na italijanski način

Kao sinonimom za obilje i novac, sočivo je neizostavno jelo na italijanskoj novogodišnjoj trpezi. Tradicija verovatno potiče iz činjenice da sočivo ima oblik sličan novčićima.

Sastojci:

400 g sočiva

3 glavice crnog luka

5 čenova belog luka

200 grama dimljene slanine

1/2 kg svežeg paradajza

5 kašičica Mutti pasiranog paradajza

4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

začini - so, biber, paprika, origano, kari

Priprema:

Prethodne večeri potopite sočivo u vodu da bi nabubrilo. Sutradan ga skuvajte u tri vode, koje menjati kada provri. Kada sočivo bude kuvano, procedite ga i stavite ga na stranu.

U međuvremenu sitno iseckajte crni i beli luk, slaninu i paradajz. Najpre crni luk propržite na ulju, a kada već poprimi boju, pospite ga sa 2 kašičice šećera da bi još više porumeneo. Potom dodajte beli luk i slaninu. Mešatjte sve dok slanina ne omekša. Tada dodajte oceđeno sočivo i isečen  paradajz, kao i pasirani. Po potrebi dolijte vodu. Pri samom kraju, kada su i paradajz i sočivo potpuno kuvani, dodajte po ukusu začine i još malo kuvajte.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt