najbolja ulja italije

Spaghetti Alla Puttanesca

Spaghetti Alla Puttanesca

Ove špagete kontroverznog naziva, veoma su poznate u Italiji i često se mogu naći na trpezama pravih sladokusaca. Postoji više legendi kako je ovo jelo diobilo naziv (puttanesca-žena lakog morala), a jedna od interesantnijih je da, pošto su supruge i ljubavnice stalno bile u sukobu, ljubavnicama je bio zabranjivan pristup tržnicama i pijacama, osim jednog dana u nedelji. Tada su uglavnom kupovale inćune, kapar i masline, jer su ove namirnice mogle dugo da stoje. Pored ukusa koji je savršen, popularnost su stekle jer se veoma brzo i jednostavno pripremaju.

Sastojci:

 

Priprema:

Špagete stavite da se kuvaju u ključaloj slanoj vodi. Vodite računa da ne budu prekuvane već “al dente” (na zub).

U međuvremenu, na ekstra devičanskom maslinovom ulju lagano propržite beli luk sa čilijem u prahu i srdelama ili inćunima. Sve vreme mešajte kako beli luk ne bi zagoreo. Dinstajte dok se inćuni ili srdele potpuno ne “istope”, a nakon toga dodajte paradajz i varjačom ga lagano zgnječite. Sve krčkajte oko dvadeset minuta. Pred sam kraj kuvanja dodajte masline i kapar, lagano promešajte sve sastojke i dodajte špagete.

Mali savet: Ukoliko vam je sos ispao pregust, razredite ga sa malo vode u kojoj ste špagete kuvali.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt