najbolja ulja italije

Tart sa bundevom i kozjim sirom

Tart sa bundevom i kozjim sirom

Kozji sir i bundeva su veoma ekstravagantna kombinacija, koju obavezno morate probati.  

Sastojci:

Tart

225 g brašna

225 g hladnog putera

¼ kašičice soli

120 ml ledene vode

 

Fil:

750 g bundeve

50 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

listovi majčine dušice

150 g tvrđeg, svežeg kozjeg sira

40 g putera

3 struka praziluka (samo beli deo)

150 ml belog vina

 

Priprema:

Za testo prosejte brašno, dodajte so i pomešajte. U brašno dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama utrljajte puter u brašno, ali tako da se i dalje osete pod rukom komadići putera. Zatim dodajte ledenu vodu i umesite kompaktno testo. Nemojte dugo mesiti, dovoljno je da se sastojci povežu u čvrstu loptu. Testo oblikujte u disk, umotajte u providnu foliju i ostavite 20 minuta u frižideru. Nakon tog vremena testo razvijte na pobrašnjenoj podlozi u pravougaoni oblik debljine oko 1,5 cm. Kraće krajeve pravougaonika preklopite ka sredini, pa ponovo sve preklopite da se formira četvoroslojni pravougaonik. Opet uvijte u foliju i ostavite 20 min u frižideru. Ceo proces razvijanja i preklapanja ponovite još dva puta. Gotovo testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru do upotrebe.

Zagrejte rernu na 180 ºC. Očistite bundevu, isecite na kriške i rasporedite ih po plehu obloženom papirom za pečenje. Poprskajte bundevu ekstra devičanskim maslinovim uljem, sitno seckanom majčinom dušicom, pa posolite i pecite oko 30 minuta, dok ne omekša. Pečene kriške bundeve ostavite sa strane.

Zagrejte puter u tiganju, pa dodajte beli deo praziluka isečen na tanke kolutove. Dinstajte uz povremeno mešanje, dok ne omekša, 10 do 15 minuta. Dodajte vino i dinstajte još malo dok vino ne ispari. Posolite po ukusu i ostavite da se prohladi.

Testo razvijte u pravougaonik. Izbockajte ga viljuškom, pa rasporedite praziluk, ostavljajući slobodnu ivice širine 2 cm. Preko praziluka nežno rasporedite kriške pečene bundeve, a preko bundeve usitnite kozji sir. Lagano savijte slobodne ivice tako da drže fil. Tart pecite u rerni zagrejanoj na 200 ºC oko 25 do 30 minuta.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt