najbolja ulja italije

Torta pasqualina s ricottom, jajima i spanaćem

Torta pasqualina s ricottom, jajima i spanaćem

Torta pasqualina je italijanski slasni specijalitet koji se tradicionalno priprema za Vaskrs.

Sastojci za testo:

300 g glatkog brašna

100 g integralnog brašna

50 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 kašičica soli

1 kesica suvog kvasca

250 ml mlake vode

Sastojci za nadev od spanaća:

400 g spanaća

200 g graška

2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 čen belog luka

prstohvat soli

sveže mleveni biber

1/2 kašičice origana

40 g tvrdog sira

1 jaje

Sastojci za nadev od ricotte:

300 g ricotte

100 g neutralne pavlake

40 g tvrdog sira

so, sveže mleveni biber

Potrebno je još:

3 jaja

Za premazivanje:

1 jaje

1 kašika mleka

Priprema:

Za nadev od spanaća - spanać i grašak očistite, operite i dobro ocedite. U velikom tiganju  zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje pa na njemu kratko propržite beli luk. Dodajte spanać i sve pržite neprestano mešajući pet minuta, zatim dodajte grašak, origano, so i biber, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok tečnost potpuno ne ispari. Potom sklonite tiganj s vatre i ostavite sa strane da se sve malo ohladi. U ohlađenu smjesu umešajte rendani tvrdi sir i jedno jaje.

Za nadev od ricotte - u posudi dobro pomešajte ricottu, neutralnu pavlaku, rendani sir, so i biber.

Za testo – u posudi pomešajte obe vrste brašna i so. Dodajte suvi kvasac pa još jednom sve dobro izmešajte. Brašnu dodajte vodu i ekstra devičansko maslinovo ulje pa zamesite testo. Zatim ga oblikujte u loptu, premažite s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i prebacite u posudu. Prekrijte je krpom pa ostavite testo da se na sobnoj temperaturi oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Testo ponovo prebacite na radnu ploču. Podelite ga na dva dela, jedan veći, a drugi manji. Veći deo testa tanko razvaljajte pa ga prebacite u mali kvadratni kalup za hleb. Lagano ga utisnite tako da obložite dno i stranice i da malo testa prelazi ivicu kalupa. Zatim po testu u kalupu rasporedite nadev od spanaća. Po nadevu od spanaća rasporedite nadev od ricotte, a zatim u njemu uz pomoć kašike napravite tri udubljenja, pa u svaku od njih razbijte jedno jaje.

Razvijte i drugi deo testa pa njime prekrijte nadev. Odrežite viškove gornjeg i donjeg testa pa ih prstima spojite i zarolajte u venac. Odrezane viškove testa premesite, razvaljajte i izrežite u oblike listića ili cveća za dekoraciju. Dekoraciju stavite na vrh pite da se vidi. Premažite sve umućenim jajetom s malo mleka pa pitu pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni sat vremena.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt