najbolja ulja italije

Tri italijanska crvena umaka za testenine

Tri italijanska crvena umaka za testenine

Ako obožavate italijanske testenine i njihove varijacije ukusa, ovi umaci će vas oduševiti. Lako se spremaju i ne treba vam previše sastojaka, a dobijate ukus autentične italijanske kuhinje u svom domu. Ipak, ne zaboravite da je veoma važno kakav kvalitet sastojaka birate, jer kod Italijana je kvalitet proizvoda neupitan i osnovna stavka u svakom jelu.

Checca sos je nekuvani umak od paradajza i koristiti se u kombinaciji sa testeninom.

Za njega vam je potrebno:

4 mlada crna luka, grubo naseckana, samo bel ii svetlo zeleni delovi
3 čena belog luka, usitnjena
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
350 gr Mutti cherry paradajza, iseckanih na pola
30 gr parmezana, grubo naseckana
8 -10 listova svežeg bosiljka
so i biber
120 gr svežeg mozzarella sira, izrezanog na kockice

 

Priprema:
Svih 7 sastojaka ubacite u blender. Iseckajte samo toliko dok paradajz bude grubo sečen, nikako da ne postane pire.
 
Sugo all'amatriciana je tradicionalni italijanski umak za testenine. Poreklom iz grada Amatrice (u planinskoj Lacio regiji), Amatriciana je jedan od najpoznatijih umaka u rimskoj  kuhinji. Umak je proglašen kao tradicionalno jelo Lacio regije.

Potrebno vam je:
1 gr crvene čili papričice
10 gr Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
75 gr Pecorino sira
100 gr dimljene slanine
350 gr Mutti pelat paradajza
50 gr belog vina
1 gr crnog bibera

Priprema:

Narežite čili papričice na vrlo tanke trake, a isto tako narežite i slaninu. Sipajte u tavu malo Carapelli maslinovog ulja. Kada se zagreje, dodati slaninu i malo propržiti. Dodajte belo vino i pustite da ispari, i nastavite dinstati. Dodajte papriku. Malo zajedno dinstajte, a onda izvadite, ocedite i ostavite u maloj posudi. U međuvremenu izrežite Mutti pelat paradajz na pola. Sipajte ih u posudu u kojoj ste spremali slaninu. Kuvajte zajedno dok se sasvim ne rastopi paradajz. Sada sve zajedno prebacite u veliki lonac i dodajte biber. Dodajte skuvane špagete, a zatim i slaninu. Izjednačite i narendajte po vrhu Pecorino sirom.
 
La salsa di pomodoro alla napoletana se služi preko ili uz testeninu. U Napulju, napuljski umak jednostavno nazivaju la salsa, što doslovno znači sos. Bosiljak, lovorov list, timijan, origano, masline i pečurke se mogu uključiti u zavisnosti od preferencija. Međutim, osnovni umak ćete napraviti na ovj način:

500 gr Mutti pelat paradajza (koji je već očišćen)
5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
12 listova svežeg bosiljka
2 čena belog luka
So i biber po ukusu

Priprema:

Isecite Mutti pela na trake. Zagrejte 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog  ulja u tavi, dodajte lagano iseckan beli luk da se dinsta i kada počne da menja boju dodati paradajz; zatim so i biber i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Neposredno pre nego isključite ringlu, dodajte opran i naseckan bosiljak. Skinite posudu s vatre, ulijte preostalo ulje, mešajući da se dobije kompaktna smesa.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt