najbolja ulja italije

Slatki recepti

  • Panettone – italijanski praznični slatki hleb

    Panettone – italijanski praznični slatki hleb

    30.12.2015.

    Panettone, slatki hleb, je nezaobilazna poslastica na italijanskim trpezama za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Prošaran kandiranim voćem, hrskavih korica, a vazdušast  unutra, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sastojci: •    225g otopljenog i ohlađenog putera •    Malo Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja •    380ml mlake vode •    1 i 1/2 kašika suvog...

    Opširnije
  • Panforte di Siena

    Panforte di Siena

    21.12.2015.

    Panforte je kolač italijanskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). Tradicionalno se sprema za Božić i novogodišnje praznike. Iako je Panforte poreklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kolač je veoma specifičan, sastojci su karamel na bazi šećera i meda, jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna i začini. Čokolada može da ide, ali i ne mora dok parčići panforte...

    Opširnije
  • Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    07.11.2015.

    Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina. Potrebno je: •    650 g brašna •    350 g Azucar Demero smeđeg šećera •    Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja •    200 g oraha...

    Opširnije
  • Firentinski kolač Sciacciata

    Firentinski kolač Sciacciata

    27.10.2015.

    Čuveni firentinski beli kolač Sciacciata, odlično se slaže uz sve tople napitke, a možete ga kombinovati i sa drugim kremastim poslasticama ili ga ukrasiti šlagom umesto šećerom u prahu, što je odlika originalnog recepta. Potrebno je: •    30 gr Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja •    200 gr brašna •    150 gr šećera •    100 gr mleka •    2...

    Opširnije
  • Toskanske Frittelle

    Toskanske Frittelle

    20.10.2015.

    Frittelle di Riso je tradicionalna toskanska poslastica, posvećena sv Josipu. Hrskave spolja i mekane iznutra, od ove poslastice ćete postati apsolutno zavisni. Nakon što jednom pripremite i probate Frittella di Riso, nećete se moći zaustaviti. Potrebno je: 1 litar mleka 150 gr Riso Gallo Arborio pirinča prstohvat soli 3 jaja 50 gr. šećera Izrendana kora 1 pomorandže 1 kašika brašna ulje za prženje šećer u prahu Priprema: Zagrejte mleko, Riso Gallo...

    Opširnije
  • Čoko mafini sa sirom i maslinovim uljem

    Čoko mafini sa sirom i maslinovim uljem

    06.10.2015.

    Zvuči nespojivo, ali sjajna kombinacija ukusa u ovim mafinima čini ih neodoljivom poslasticom, pogotovo za ljubitelje toplih napitaka. Odličan je saveznik uz kafu, čaj ili toplo mleko. Potrebno Vam je: 80gr Schogetten tamne čokolade Carapelli maslinovo ulje 200gr putera 120gr sirovih oraha ili badema 3 jaja 60gr pšeničnog brašna 200gr Azucar Demero smeđeg šećera 100gr svežeg kravljeg sira So Limunov sok Šećer u prahu Priprema: Orahe ili bademe ispecite u...

    Opširnije
  • Toskanska Fokača sa grožđem

    Toskanska Fokača sa grožđem

    28.09.2015.

    U vreme berbe grožđa u Italiji , osim za vrhunska vina, ovo voće se koristi i za poslasticu koju u Toskani nazivaju Focaccia con uva fragola, tj. slatka fokača sa grožđem. Evo recepta kako da napravite originalnu verziju ove poslastice: Potrebno Vam je: •    1/2 kg grožđa (malo, tamno, slatke sorte) •    150 g Azucar Demero smeđeg šećera (podeljeno u dve posude) •     Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje...

    Opširnije
  • Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

    Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

    14.09.2015.

    Ovaj jednostavan tradicionalni toskanski kolač sa bezglutenskim  brašnom od kestena, sušenim voćem i orašastim plodovima, bez jaja čini ga pogodnim i za vegane, a ujedno, vrlo ukusnim! Potrebno je: •    250g brašna od kestena •     Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje •    350 ml filtrirane vode •    prstohvat soli •    40g suvog grožđa...

    Opširnije
  • Loacker hladni desert

    Loacker hladni desert

    10.08.2015.

    Ova savršena kombinacija kremasto-hrskavog ukusa će Vas ostaviti bez daha! Jednostavan za pripremu, izuzetno ukusan i dekorativan, Loacker hladni desert je pravo rešenje za neočekivane goste, ali i za uživanje u vrelim, letnjim večerima. Napravite ga same: Za četiri porcije potrebno Vam je: •    8 komada Loacker Grand Pasticerria kokos •    2 + 2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera •    250g...

    Opširnije
  • Italijanski svadbeni kolačići-pizzelle

    Italijanski svadbeni kolačići-pizzelle

    23.06.2015.

    Potrebno je: -3 jaja  -3/4 šoljice šećera  -1/2 šoljice rastopljenog maslaca   -1 kašika ekstrakta vanile   -1 3/4 šoljice brašna   -2 kašičice praška za pecivo U veliku činiju umutite jaja i šećer dok se ne sjedine. Umešajte u to rastopljeni maslac i vanilu. Dodati u to brašno i prašak za pecivo, i umesiti testo dok ne postane glatko. Zagrejte kalup za pizzelle i premažite uljem...

    Opširnije
logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt