najbolja ulja italije

Slatki recepti

  • Slatki italijanski pirinač na dva načina

    Slatki italijanski pirinač na dva načina

    13.01.2016.

    Za hladne, januarske dane, idealne su poslastice sa „jakim“ ukusima. Za ove recepte, potrebno vam je malo vremena i nekoliko kvalitetnih sastojaka i uživaćete u sočnom, kremastom slatkišu: Karamel fantazija Sastojci: •    250 gr Riso Gallo Arborio pirinča •    litar mleka •    par kapi ekstrakta vanile •    100 g Azucar Demero smeđeg šećera •    prstohvat soli...

    Opširnije
  • Torta con pompelmo (italijanski praznični kolač)

    Torta con pompelmo (italijanski praznični kolač)

    07.01.2016.

    Sastojci: 1 šoljica Azucar Demero smeđeg šećera 2 grejpfruta ½ šoljice punomasnog mleka  3 jaja 2/3 šoljice Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja 1 puna šoljica integralnog brašna 3/4  šoljice običnog brašna 1 ½ kašičice praška za pecivo ¼ kašičice sode bikarbone ¼ kašičice soli puter za podmazivanje pleha Za preliv: ½ šoljice Azucar Demero...

    Opširnije
  • Panettone – italijanski praznični slatki hleb

    Panettone – italijanski praznični slatki hleb

    30.12.2015.

    Panettone, slatki hleb, je nezaobilazna poslastica na italijanskim trpezama za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Prošaran kandiranim voćem, hrskavih korica, a vazdušast  unutra, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sastojci: •    225g otopljenog i ohlađenog putera •    Malo Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja •    380ml mlake vode •    1 i 1/2 kašika suvog...

    Opširnije
  • Panforte di Siena

    Panforte di Siena

    21.12.2015.

    Panforte je kolač italijanskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). Tradicionalno se sprema za Božić i novogodišnje praznike. Iako je Panforte poreklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kolač je veoma specifičan, sastojci su karamel na bazi šećera i meda, jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna i začini. Čokolada može da ide, ali i ne mora dok parčići panforte...

    Opširnije
  • Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    07.11.2015.

    Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina. Potrebno je: •    650 g brašna •    350 g Azucar Demero smeđeg šećera •    Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja •    200 g oraha...

    Opširnije
  • Firentinski kolač Sciacciata

    Firentinski kolač Sciacciata

    27.10.2015.

    Čuveni firentinski beli kolač Sciacciata, odlično se slaže uz sve tople napitke, a možete ga kombinovati i sa drugim kremastim poslasticama ili ga ukrasiti šlagom umesto šećerom u prahu, što je odlika originalnog recepta. Potrebno je: •    30 gr Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja •    200 gr brašna •    150 gr šećera •    100 gr mleka •    2...

    Opširnije
  • Toskanske Frittelle

    Toskanske Frittelle

    20.10.2015.

    Frittelle di Riso je tradicionalna toskanska poslastica, posvećena sv Josipu. Hrskave spolja i mekane iznutra, od ove poslastice ćete postati apsolutno zavisni. Nakon što jednom pripremite i probate Frittella di Riso, nećete se moći zaustaviti. Potrebno je: 1 litar mleka 150 gr Riso Gallo Arborio pirinča prstohvat soli 3 jaja 50 gr. šećera Izrendana kora 1 pomorandže 1 kašika brašna ulje za prženje šećer u prahu Priprema: Zagrejte mleko, Riso Gallo...

    Opširnije
  • Čoko mafini sa sirom i maslinovim uljem

    Čoko mafini sa sirom i maslinovim uljem

    06.10.2015.

    Zvuči nespojivo, ali sjajna kombinacija ukusa u ovim mafinima čini ih neodoljivom poslasticom, pogotovo za ljubitelje toplih napitaka. Odličan je saveznik uz kafu, čaj ili toplo mleko. Potrebno Vam je: 80gr Schogetten tamne čokolade Carapelli maslinovo ulje 200gr putera 120gr sirovih oraha ili badema 3 jaja 60gr pšeničnog brašna 200gr Azucar Demero smeđeg šećera 100gr svežeg kravljeg sira So Limunov sok Šećer u prahu Priprema: Orahe ili bademe ispecite u...

    Opširnije
  • Toskanska Fokača sa grožđem

    Toskanska Fokača sa grožđem

    28.09.2015.

    U vreme berbe grožđa u Italiji , osim za vrhunska vina, ovo voće se koristi i za poslasticu koju u Toskani nazivaju Focaccia con uva fragola, tj. slatka fokača sa grožđem. Evo recepta kako da napravite originalnu verziju ove poslastice: Potrebno Vam je: •    1/2 kg grožđa (malo, tamno, slatke sorte) •    150 g Azucar Demero smeđeg šećera (podeljeno u dve posude) •     Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje...

    Opširnije
  • Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

    Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

    14.09.2015.

    Ovaj jednostavan tradicionalni toskanski kolač sa bezglutenskim  brašnom od kestena, sušenim voćem i orašastim plodovima, bez jaja čini ga pogodnim i za vegane, a ujedno, vrlo ukusnim! Potrebno je: •    250g brašna od kestena •     Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje •    350 ml filtrirane vode •    prstohvat soli •    40g suvog grožđa...

    Opširnije
logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt