najbolja ulja italije

Baba al rum

Baba al rum

Napolitanski slatkiš, veoma aromatičnog i neobičnog ukusa, najbolji je za one koji uživaju u jačim notama kolača.

Sastojci:

¾ šolje suvih višanja

1/3 tamnog ruma

Za testo:

200 g brašna

2 kašičice običnog suvog kvasca

2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera

1 kašičica soli

3 jajeta

100 g otopljenog maslaca

½ šolje toplog mleka

Za sirup od ruma:

1 i ½ šolje vode

¾ šolje Azucar Demera smeđeg šećera

2/3 šolje tamnog ruma

Za glazuru:

3 kašike džema od višanja

1 kašika vode

 

Priprema:

Suve višnje stavite u rum da nabubre, oko pola sata. Brašno prosejte, dodajte smeđi šećer, so i kvasac. U drugoj posudi izmutite jaja, dodajte otopljen puter i mleko. Ove vlažne sastojke dodajte suvim i drvenom kašikom mešajte testo dok ne postane ujednačeno.

Testo pokrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste duplo, oko dva sata. Kada je testo naraslo, dodajte mu oceđene višnje. Kalup za pečenje kolača dobro namažite puterom. Stavite testo u kalup, pokrijte folijom i čekajte da naraste oko sat vremena. Rernu zagrejte na 190 stepeni pa testo pecite oko pola sata. Kada je kolač pečen, ostavite ga u kalupu da se ohladi.

Sirup napravite tako što ćete zagrejati vodu i dodatiu šećer da se rastopi. Na kraju dodajte rum. Vruć sirup sipajte u kalup u kom se nalazi ispečeno testo. Ostavite kolač dok ne upije svu tečnost.

Kolač prevrnite na tanjir. Napravite glazuru tako što ćete zagrejati džem od višanja sa vodom. Glazura mora da bude tečna. Pospite kolač glazurom, a potom bademom seckanim na listiće.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt