najbolja ulja italije

Cavallucci, tipični toskanski kolačići

Cavallucci, tipični toskanski kolačići

Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina.

Potrebno je:
•    650 g brašna
•    350 g Azucar Demero smeđeg šećera
•    Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    200 g oraha
•    170 g vode
•    90 g kandiranog voća
•    30 g šećera za glazuru
•    15 g amonijaka za kolače
•    15 g začina (cimet, korijander, muskatni oraščić, anis)

Priprema:

Prethodno zagrejati pećnicu na 180 ° C.
Grubo naseckajte orahe i dodajte u njih kandirano voće, šećera za glazuru, začine i amonijak. Rukama izmešajte sve sastojke. Dodajte brašno i ponovno promešajte.
U posebnoj posudi dodajte šećer i vodu i rastopiti šećer na laganoj vatri: ne dopustite da se sasvim ušećeri, tj stvrdne.
Kad se šećer istopi, prelijte ga preko ostalih sastojaka i temeljito mešajte uz pomoć drvene kašike. Napravite debele valjke (oko 5cm širine) pa ih izrežite.
Opet ih premesite, napravite male kuglice i malo ih poravnajte pritiskom na svaku loptu palcem. Stavite ih u posudu za pečenje podmazanu Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem i pecite ih oko 15 minuta. Nek se ohlade u potpunosti.
Možete čuvati cavallucci nekoliko dana zatvorene u hermetičkoj činiji. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt