najbolja ulja italije

Napolitanska pita sa pirinčem i rikotom

Napolitanska pita sa pirinčem i rikotom

Sastojci za testo:

•    3 šolje brašna 
•    4 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
•    1 ½ kašičice soli
•    1 pakovanje putera
•    1 celo jaje
•    1 žumance
•    6 kašika hladne vode

Sastojci za fil: 

•    1 šolja Riso Gallo pirinča dugog zrna
•    450 g rikota sira, dobro osušenog
•    3 jaja
•    2 šolje mleka
•    ¼ šolje sveže isceđenog soka od pomorandže
•    1 šolja Azucar Demero smeđeg šećera
•    2 kašike narendane kore pomorandže
•    1 kašika ekstrakta vanile
•    1 ½ kašičice cimeta

Priprema:

Lagano puterom premažite posudu za pečnje sa uklanjajućim obodom (posuda za pripremu čiz kejka).

Za pripremu testa pomešajte u činiji brašno, so i smeđi šećer. U smesu dodajte puter i promešajte mikserom ili testo umesite ručno. Dodajte 1 jaje i dovoljnu količinu hladne vode kako bi testo bilo mekano i ne previše suvo. Nemojte testo previše da izmiksate jer će biti čvrsto. Testo lagano umesite u loptu i obmotajte ga plastičnom folijom. Ostavite da se prohladi oko pola sata. 

Za pripremu fila, u sud za kuvanje sipajte pirinač i mleko, dodajte vanilu, pokrijte i ostavite da provri. Nakon toga smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pirinač ne upije mleko, oko desetak minuta. Ostavite sa strane da se prohladi. 

U većoj posudi, umutite rikotu, jaja, sok i koru pomorandže i smeđi šećer dok masa ne postane glatka. Dodajte cimet i pomešajte sa smesom od pirinča. 

Zagrejte rernu na 200ºC. Testo podelite na dva jednaka dela. Od svake polovine istanjite testo u obliku kruga. Dno i strane posude u kojoj ćete peći pitu obložite jednom polovinom testa. Nakon toga uspite fil od pirinča i rikote. Pažljivo stavite drugu polovinu testa, vodite računa da ivice budu zatvorene. Ukoliko sa strane ostane višak testa, uklonite ga. Pitu možete dekorisati laganim potezima nože. Pitu premažite žumancetom, i pospite malo smeđim šećerom. 

Pecite oko 50 minuta, dok gornja površine ne dobije zlatno-braon boju. Kada se pita prohladi, lagano uklonite omotač posude. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt