Napolitanska pita sa pirinčem i rikotom
Sastojci za testo:
• 3 šolje brašna
• 4 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
• 1 ½ kašičice soli
• 1 pakovanje putera
• 1 celo jaje
• 1 žumance
• 6 kašika hladne vode
Sastojci za fil:
• 1 šolja Riso Gallo pirinča dugog zrna
• 450 g rikota sira, dobro osušenog
• 3 jaja
• 2 šolje mleka
• ¼ šolje sveže isceđenog soka od pomorandže
• 1 šolja Azucar Demero smeđeg šećera
• 2 kašike narendane kore pomorandže
• 1 kašika ekstrakta vanile
• 1 ½ kašičice cimeta
Priprema:
Lagano puterom premažite posudu za pečnje sa uklanjajućim obodom (posuda za pripremu čiz kejka).
Za pripremu testa pomešajte u činiji brašno, so i smeđi šećer. U smesu dodajte puter i promešajte mikserom ili testo umesite ručno. Dodajte 1 jaje i dovoljnu količinu hladne vode kako bi testo bilo mekano i ne previše suvo. Nemojte testo previše da izmiksate jer će biti čvrsto. Testo lagano umesite u loptu i obmotajte ga plastičnom folijom. Ostavite da se prohladi oko pola sata.
Za pripremu fila, u sud za kuvanje sipajte pirinač i mleko, dodajte vanilu, pokrijte i ostavite da provri. Nakon toga smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pirinač ne upije mleko, oko desetak minuta. Ostavite sa strane da se prohladi.
U većoj posudi, umutite rikotu, jaja, sok i koru pomorandže i smeđi šećer dok masa ne postane glatka. Dodajte cimet i pomešajte sa smesom od pirinča.
Zagrejte rernu na 200ºC. Testo podelite na dva jednaka dela. Od svake polovine istanjite testo u obliku kruga. Dno i strane posude u kojoj ćete peći pitu obložite jednom polovinom testa. Nakon toga uspite fil od pirinča i rikote. Pažljivo stavite drugu polovinu testa, vodite računa da ivice budu zatvorene. Ukoliko sa strane ostane višak testa, uklonite ga. Pitu možete dekorisati laganim potezima nože. Pitu premažite žumancetom, i pospite malo smeđim šećerom.
Pecite oko 50 minuta, dok gornja površine ne dobije zlatno-braon boju. Kada se pita prohladi, lagano uklonite omotač posude. Prijatno!