najbolja ulja italije

Panettone – italijanski praznični slatki hleb

Panettone – italijanski praznični slatki hleb

Panettone, slatki hleb, je nezaobilazna poslastica na italijanskim trpezama za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Prošaran kandiranim voćem, hrskavih korica, a vazdušast  unutra, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

•    225g otopljenog i ohlađenog putera
•    Malo Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    380ml mlake vode
•    1 i 1/2 kašika suvog kvasca
•    1 i 1/2 kašika soli
•    125ml meda
•    8 jaja, umućenih
•    1 kašičica soka od limuna
•    2 kašike ekstrakta vanile
•    sitno rendana kora jednog limuna
•    1100g mekog brašna
•    2 šolje za čaj mešanog seckanog suvog, kandiranog i orašastog voća po želji
•    1 jaje razmućeno sa 1 kašikom vode, za premazivanje
•    Šećer u prahu

Priprema:

U velikoj činiji žicom za mućenje pomešajte vodu, kvasac, so, med, umućena jaja, otopljen i prohlađen puter, sok od limuna, ekstrakt vanile i  koru limuna.
Zatim umešajte sečeno voće i postepeno dodajte brašno, sve vreme lagano mešajući varjačom, sve dok ne umešate svo brašno. Dobićete jako lepljivo i meko testo.
Kada ste umešali brašno, čvrsto zavorite činiju plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata. Za to vreme testo će malo narasti. Testo ohladiti u frižideru oko sat vremena.
Premažite kalupe za pečenje Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. Prebacite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu, podelite na onoliko delova koliko treba za kalupe koje koristite. Sada svaki deo dodatno pobrašnite i premesite lagano. Oblikujete u kuglu tako što držite testo u rukama a prstima zavlačite krajeve ispod. Oformljene kugle stavite u premazane kalupe. Lagano pokrijete blago nauljenom plastičnom folijom i ostavite da stoji 1 sat i 40 minuta. Neka testo zauzme 2/3 zapremine kalupa. 20 minuta pred kraj narastanja testa zagrejte rernu na 190 stepeni.
Pecite u zagrejanoj rerni na rešetki koju ste postavili na sredinu oko 50 minuta. Nakon pečenja slatki hleb pospite šećerom u prahu dok je još vruć, a po želji, možete koristiti i marcipan masu. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt