Pirinčani kolač sa pomorandžom
Ne plašite se izazova u kuhinji, jer krajnji ishod ovog recepta je neobičan kolač sa savršenom aromom citrusa.
Sastojci:
- 1.7 l svežeg mleka
- 300 g Riso Gallo arborio pirinča
- 1 štapić vanile
- 200 g Azucar Demero smeđeg šećera
- limun (narendana kora)
- 5 jaja
- 50 ml likera od pomorandže
- 40 g suvog grožđa
- pomorandža (narendana kora)
- Demerara smeđi šećer u prahu sa vanilom - za dekoraciju
Priprema:
Mleko usite u veliku šerpu zajedno sa izrendanim štapićem vanile, narendanom korom limuna i smeđim šećerom. Čim mleko provri, dodajte pirinač i smanjite vatru. Ostavite pirinač da se kuva oko 20 minuta. Pirinač treba da bude al dente, da upije mleko, ali da ima kremastu strukturu. Sklonite pirinač sa vatre, ostavite da se ohladi i odstranite kore limuna.
Umutite žumanca sa likerom od pomorandže dok ne dobijete kremastu mešavinu. U drugoj činiji umutite penasto belanca. Dodajte umućena žumanca u pirinač, a potom narendanu koru pomorandže i suvo grožđe. Nakon toga dodajte umućena belanca i sve pažljivo varjačom promešajte.
Namažite maslacem okrugli kalup i stavite hartiju za pečenje na dno. Obložite zidove hartijom za pečenje. Sipajte mešavinu u kalup i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada je kolač gotov, okrenite ga iz pleha na tacnu, sklonite papir i pospite ga šećerom u prahu i narendanom korom pomorandže.