Sladoled sa maslinovim uljem
Sastojci:
1, 3/4 šolje mleka
¼ šolje milerama
¼ kašičice soli
½ šolje plus 2 supene kašike šećera
4 velika žumanca
¼ šolje Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte mleko, mileram, so i ½ šolje šećera da se u šerpi krčka na srednjoj vatri, mešajući da se otopi šećer; sklonite sa vatre.
Umutiti žumanca i 2 kašike šećera u činiju dok ne dobijete penu, oko 2 minuta. Postepeno umutiti ½ šolje toplog mleka i mešavinu u žumanaca. Sipati smesu od žumanaca u mešavinu u šerpi. Kuvati na srednjoj vatri, mešajući neprestano, dok ne bude gusto, oko 2-3 minuta. U smesu dodati i umutiti ulje. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. Ubaciti sladoled u friz najmanje četiti sata. Ukrasiti po želji. Prijatno!