Tirolski novčići sa anisom
Začin anis, veoma cenjen u južnotiroloskoj oblasti, ovom kolaču, koji je jedan od najukusnijih u ovoj regiji, daje autentičan lokalni ukus.
Vreme pripreme: 30 min
Recept za 4 osobe
Sastojci:
- 120 g putera, sobne temperature
- 150 g Demerara smeđeg šećera u prahu sa vanilom
- 1 kašika soka od limuna
- 2 žumanca
- 2 jaja
- 180 g brašna
- 1 kašika usitnjenog anisa
- džem od kajsije
- 50 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Preko pleha položite papir za pečenje. Mikserom izmešajte puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa smeđim šećerom u prahu sa vanilom i sokom od limuna, dok masa ne postane lagana i penasta.
Postepeno umešajte žumanca, a zatim sa njima i jaja, dodajući jedno po jedno. Koristeći varjaču, lagano umešajte brašno i seme anisa u maslac i sjedinite sa smesom od jaja.
Sipajte smesu u špric za fil sa običnim vrhom i istisnite smesu veličine novčića direktno na pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko šest minuta.
Kad se keksići prohlade, jedan namažite džemom a drugi položite preko. Napravite od tamne čokolade mrežaste šare po keksićima.
Mali savet: Testo će se prilikom pečenja proširiti, pa vodite računa da ostavite prostora između dva keksa.