najbolja ulja italije

Zelten torta

Zelten torta

Zelten torta je simbol ljubavi u Južnom Tirolu. Pripremite je i otkrijte zašto je tako.

Ssatojci:

  • 200 g brašna
  • 150 g Azucar Demera smeđeg šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g putera
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje mleka
  • 1/2 špolje brendija (Italijani koriste grappa)
  • 100 g suvih smokvi
  • 200 g oraha i pinjola
  • 100 g mešavine kandiranog voća
  • 100 g suvog grožđa

 

Priprema:

Stavite suvo grožđe u posudu sa vodom i nakon 40 minuta ocedite ga dobro i stavite u posudu sa seckanim kandiranim voćem, smokvama, pinjolima i jajem. Preko ove smese sipajte brendi i ostavite da odstoji 20 minuta.

Umutite puter i smeđi šećer dok ne dobijete fin krem. Potom dodajte dva jaja, mešajući neprestano, a takođe dodajte brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešajte i dodajte mleko, nastavljajući sa mešanjem.

Dodajte suvo voće i sve dobro pomešajte. U prethodno premazan pleh ekstra devičanskim maslinovim uljem sipajte smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni najmanje 50 minuta proveravajući čačkalicom da li je testo pečeno. Nakon toga ga izvadite iz rerne, sačekajte da se ohladi, pospite šećerom i ukrasite kandiranim voćem.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt