najbolja ulja italije

15 činjenica o maslinovom ulju koje možda niste znali

15 činjenica o maslinovom ulju koje možda niste znali

Masline i maslinovo ulje su dragocena blagodet prirode. Kroz istoriju maslina je sinonim za mir, slavu, moc, plodnost i mudrost. Masline i maslinovo ulje vekovima unazad upotrebljavaju se kao hrana i lek. Osim toga maslinovo ulje se smatra svetim uljem tako da se jos uvek koristi u mnogim verskim obredima.


1.    Kiselost se izražava u procenatima i što je veći broj to znači više slobodnih masnih kiselina. Ono što je bitno istaći kod ekstra devičanskog maslinovog ulja je postotak masnih kiselina, kojih najviše može biti 0,8 grama na 100 grama ulja, po propisima EU.
2.    Redovno korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja može smanjiti i održavati na normali vaš krvni pritisak.
3.    Prženje na maslinovom ulju je sigurno, iako ga prate mitovi da nije tako. U maslinovom ulju se sme podjednako i kuvati i pržiti, pod uslovom da kupujete visoko kvalitetno maslinovo ulje. To potvrđuje i nauka.
4.    Čuvanje skuše, sardine i inćuna u maslinovom ulju zadržava Omega 3 ulja koji se nalaze unutar ribe.
5.    Ekstra devičansko maslinovo ulje je najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obrađuje. Dobija se prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima.
6.    Tačka paljenja je bitna, iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranljiva svojstva ulja. Dokazano je da maslinovo ulje podnosi temperature višu od 190 stepeni, tačnije devičansko maslinovo ulje 191 ° C, dok ekstra devičansko, visoko kvalitetno maslinovo ulje, niske kiselosti podnosi čak 207 ° C, što je dokaz da se maslinovo ulje može koristiti za svaku vrstu termičke obrade.
7.     Grančica masline nalazi se na zastavama sedam nacija, četiri američkih država i na zastavi UN-a.
8.    Mononezasićene masne kiseline (MUFA), koje čine 75% maslinovog ulja, dokazano štite od srčanih oboljenja i karcinoma.
9.      Redovno korišćenje maslinovog ulja pomoći će u bržem oporavku oštećene kose, kao i nezi kože.
10.    Blagotvorne osobine ulja ostaju zaštićene ako se čuva odloženo u konzerve od nerđajućeg čelika ili u tamno zelene ili smeđe staklene boce.
11.     Zemlja porekla je veoma bitna prilikom izbora maslinovog ulja. Najkvalitetnija maslinova ulja dolaze iz Italije, tako da ukoliko kupujete neko italijansko ekstra devičansko maslinovo ulje, proverite na etiketi da li je zaista tamo i proizvedeno.
12.      Pet kašika maslinovog ulja u vašoj kupki doprineće da vam se koža nahrani potrebnim vitaminima i da ostane svilenkasto meka.
13.     Nedavno sprovedena studija na Univerzitetu u Monastiru u Tunisu dokazuje da redovno konzumiranje maslinovog ulja štiti ćelije jetre od oštećenja.
14.       Najnovija istraživanja otkrila su da čak i samo mirisanje ekstra devičanskog maslinovog ulja može dovesti do smanjenja osećaja gladi.
15.      Filtrirana maslinova ulja su manjeg kvaliteta od nefiltriranih, hladno ceđenih. Nefiltrirana ulja imaju male čestice mekog dela masline koje smanjuju vek trajanja. Ekstra devičansko ulje ne treba biti filtrirano.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt