najbolja ulja italije

Maslinovo ulje – slovo po slovo

Maslinovo ulje – slovo po slovo

Antioksidansi iz maslinovog ulja sprečavaju proces oksidacije, koji je odgovoran za preranu smrt ćelija. Najvažniji antioksidansi su karotenoidi, vitamin C, vitamin E, polifenoli, selen i flavonoidi.

Boja maslinovog ulja pokazuje kada je maslina ubrana i kada je ulje ceđeno. Varira od svetlo žute do tamno zelene.

Cena pre svega zavisi od kvaliteta ulja. Hladno ceđeno maslinovo ulje je po svim svojstvima na vrhu lestvice kvaliteta, a kvalitet uvek prati i cena.

Čuvanje maslinovog ulja treba da bude daleko od izvora toplote i svetlosti, na temperaturi oko 15 stepeni, u tamnijim staklenim bocama. Dodatno ga možete zaštititi ako ga stavite u papirnu kesu.

Devičansko maslinovo ulje dobija se nakon prvog presovanja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra devičansko maslinovo ulje veća, ali ne prelazi dva procenta.

Ekstra devičansko maslinovo ulje se dobija nakon prvog presovanja najboljih plodova, procesom koji se naziva hladno ceđenje. Da bi maslinovo ulje steklo uslov da dobije takav naziv, ne sme imati kiselost veću od 0,8 odsto.

Esencijalne masne kiseline sadržane u maslinovom ulju imaju veliku primenu u kozmetičkoj industriji i pogodne su na hidrataciju i negu kose, kože i noktiju.

Filtrirana maslinova ulja su manjeg kvaliteta od nefiltriranih, hladno ceđenih. Nefiltrirana ulja imaju male čestice mekog dela masline koje smanjuju vek trajanja. Ekstra devičansko ulje ne treba biti filtrirano.

Fenoli odnosno fenolni spojevi imaju ulogu stabilizatora maslinovog ulja, prvenstveno kod njegovog termičkog tretiranja.

Grančica masline nalazi se na zastavama sedam nacija, četiri američkih država i na zastavi UN-a

Holesterol – ekstra devičansko maslinovo ulje zbog svojih svojstava povećava "dobar" (HDL) holesterol i snižava "loš" (LDL), i učestvuje u izgradnji dobro izbalansiranog sistema nivoa lipida. Stoga ga lekari sve više preporučuju zbog veoma lekovitih moći.

Kiselost se izražava u procenatima i što je veći broj to znači više slobodnih masnih kiselina. Ono što je bitno istaći kod ekstra devičanskog maslinovog ulja je postotak masnih kiselina, kojih najviše može biti 0,8 grama na 100 grama ulja, po propisima EU.

Lekovitost maslinovog ulja je od davnina poznata i priznata i ima široku primenu kod lečenja visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, dijabetesa, upale grla i desni, opekotina, zatvora, čireva, herpesa i još mnoigih drugih, a prema najnovijim istraživanjima ima veliku ulogu u prevenciji raka. 

Miris - najnovija istraživanja otkrila su da čak i samo mirisanje ekstra devičanskog maslinovog ulja može dovesti do smanjenja osećaja gladi

Nezasićene masne kiseline se smatraju dobrim masnoćama. Postoje dve vrste nezasićenih masti - mono-nezasićene masti i poli-nezasićene masti. Smatraju se esencijalnim, jer telo ne može da ih proizvede samo.

Oleinska kiselina je ključna komponenta maslinovog ulja a ona je mononezasićena masna kiselina. Jedan od prvih koraka na putu dobrog zdravlja je unos "nezasićenih" masnoća umesto "zasićenih".

Prženje na maslinovom ulju je sigurno, iako ga prate mitovi da nije tako. U maslinovom ulju se sme podjednako i kuvati i pržiti, pod uslovom da kupujete visoko kvalitetno maslinovo ulje. To potvrđuje i nauka.

Rok trajanja - ukoliko rok trajanja nije naveden na etiketi proizvoda, često se dešava da takva ulja dugo stoje na rafovima, što izuzetno loše utiče na ukus. U principu izbegavajte kupovinu ekstra devičanskog maslinovog ulja koje je starije od godinu dana.

Tačka paljenja je bitna, iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranljiva svojstva ulja. Dokazano je da maslinovo ulje podnosi temperature višu od 190 stepeni, tačnije devičansko maslinovo ulje 191 ° C, dok ekstra devičansko, visoko kvalitetno maslinovo ulje, niske kiselosti podnosi čak 207 ° C, što je dokaz da se maslinovo ulje može koristiti za svaku vrstu termičke obrade.

Ukus ekstra devičanskog maslinovog ulja je specifičan, blago gorkast. Maslinovo ulje treba mirisati na masline ili travu, a nekvalitetno maslinovo ulje ima ukus metala i miris podgrejane masnoće.

Vrste maslinovog ulja su ekstra devičansko, devičansko, rafinisano maslinovo ulje i ulje komine.

Zemlja porekla je veoma bitna prilikom izbora maslinovog ulja. Najkvalitetnija maslinova ulja dolaze iz Italije, tako da ukoliko kupujete neko italijansko ekstra devičansko maslinovo ulje, proverite na etiketi da li je zaista tamo i proizvedeno.

Životinjske masti sadrže pretežno zasićene masne kiseline, biljna ulja sadrže pretežno polinezasićene masne kiseline, dok maslinovo ulje sadrži uglavnom mononezasićene masne kiseline i do 83%.

 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt