najbolja ulja italije

Maslinovo ulje i beli luk – čudotvorni lek

Maslinovo ulje i beli luk – čudotvorni lek

Aromatizovano hladno ceđeno maslinovo ulje i beli luk - na prvu pomisao savršen spoj. Sledeća pomisao  - komplikovano za spremanje. Ovo uopšte nije tačno. Naprotiv, za pripremu ovog gurmanskog dragulja nije vam potrebno ništa drugo do dobre volje i malo truda i naravno sastojaka koje već imate u svojoj kuhinji.
                                       
Kupovno hladno ceđeno maslinovo ulje vrlo lako možete pretvoriti u jedinstvene začine, kombinujući ga sa začinskim biljem, orašastim plodovima i citrusima i tako jelima dodate savršenu aromu. Ovoga puta donosimo vam ideje kako da ionako već savršen ukus i miris ekstra devičanskog maslinovog ulja obogatite divnom aromom belog luka.  
Pre svega, osnova treba da bude kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje, jer će tako i krajni proizvod biti kvalitetniji. Ukoliko pravite biljno ulje sa belim lukom potrebno ga je čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana, kako ne bi ugrozilo vaše zdravlje. Čuvanje u frižideru neophodno je zbog toga što aromatizovana ulja stvaraju uslove za botulizam. Posebno vodite računa o tome da u vaše ulje ne dospe ijedna kap vode.  

Predlažemo vam nekoliko recepata:
Ulje od belog luka kao dodatak jelima
Očistite jednu glavicu belog luka i dodajte maslinovo ulje u količini zavisno da li želite blaži ili jači ukus. Zagrevajte dok se ne pojave mehurići oko luka, smanjite temperaturu i ostavite na šporetu još desetak minuta. Nakon toga, ulje ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i u hermetički zatvorenim bocama ili teglicama čuvajte u frižideru, ne duže od nedelju dana. Ovo ulje možete koristiti za salate, umake ili samo kao začin na malo prepečenog hleba. I što je najvažnije, veoma je zdravo.

Beli luk u eskstra devičanskom maslinovom ulju kao melem
Pomešajte u staklenoj posudi 1/3 belog luka i 2/3 ekstra devičanskog maslinovog ulja i ostavite da odstoji mesec dana na tamnom mestu. Ovako pripremljem melem možete koristiti više puta u toku dana za tretiranje ranica na koži i sluzokoži, napadnuta mesta gljivicama, kao i na bolna mesta u zglobovima i kičmi.

Ulje sa sremušem
Za ovu kombinaciju potrebno vam je 4-5 listova sremuša ili medveđeg luka, koje ćete oprati u toploj vodi i krupnije naseckati. Potom ih stavite u 125 ml maslinovog ulja, a bocu zatvorite i ostavite da "odstoji" pet dana.
Kad jednom probate jela obogaćena ovim aromatizovanim uljem, uvek ćete im se verno vraćati, jer ćete već na samom startu biti opijeni njihovim čarobnim mirisima.

 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt