najbolja ulja italije

Maslina – hrana bogova sa Olimpa

Maslina – hrana bogova sa Olimpa

Svi smo upoznati sa prednosti maslinovog ulja, ali treba znati da ni sam plod maslina ne zaostaje po svojim vrednim svojstvima.
 

Prema grčkoj mitologiji maslina je bila hrana bogova, a kako legenda tvrdi, maslinovo drvo Grci su dobili od boginje Atine. Naime, boginja mira i mudrosti Atina i bog mora Posejdon nisu se slagali oko toga po kome će novonastali grad dobiti ime. Vrhovni bog Zevs odlučio je da će grad dobiti ime po bogu koji preda najlepši poklon stanovnicima. Posejdon je zabio svoje vile u kamen i sa toga mesta je potekla hladna izvorska voda, dok je Atina svojim štapom udarila u zemlju, gde je u tom trenutku izraslo maslinovo drvo. Stanovnici su procenili da je maslinovo drgo vrednije od izvorske vode. Tako je i grad Atina dobio ime, a maslina je od tada simbol mira.
Maslina se drugačije naziva i oliva od reči olea (ulje). Sadrži visok procenat masti i bogata je vitaminima E, A. D, K i nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i šećerima. Plod masline je gorak, zahvaljujući supstnci oleuropein, a nakon obrade dobija karakterističan kiselo-slan ukus. Prvobitno su zelene, dok kasnije dobijaju ostale boje i nijanse.  
Inače, proces konzerviranja maslina poznat je od davnih dana. Duboko u istoriju, civilizacije su ostavljale plodove masline za zimnicu, tako što su ih stavljali u kamene posude i prelivali slanom vodom.Danas se mnoga jela, salate, paste i pice ne mogu zamisliti bez maslina.
Mnogo ljudi ima predrasude o konzumiranju maslina, jer smatraju da obiluju mastima. Masline sadrže masti, ali one dobre koje povećavaju dobar holesterol. Pored toga, masine sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Zbog toga su idealna hrana protiv slobodnih radikala.
Masline su delotvorne i iz još mnogo drugih razloga, a izdvojićemo samo neke -poboljšavaju memoriju, smanjuju bore, smanjuju upale i bolove, smanjuju povećan apetit, daju energiju, smanjuju alergije, čuvaju oči...
Pored ploda i ulja i list ove biljke upotrebljava se u medicinske svrhe. List masline pomaže kod lečenja srčenih oboljenja, artritisa, upale pluća, dijabetesa, gripa, uplale mokraćnih kanala i još mnogo toga.
Podelićemo sa vama i neke zanimljivosti o maslinama, za koje možda niste čuli.
•    Stablo masline u proseku živi između 300 i 600 godina
•    Grančica masline nalazi se na zastavama sedam nacija, četiri američkih država i na zastavi UN-a
•    U kineskoj tradicionalnoj kuhinji masline se ne koriste
•    Na nekim grobnicama egipatskh faraona nalaze se reljefi koji prikazuju masline

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt