najbolja ulja italije

Tačka paljenja ulja

Tačka paljenja ulja

Mahom najrasprostranjenije ulje u Srbiji jeste suncokretovo ulje. Kao što i sami znate, postoji i mnogo drugih zdravijih ulja na našem tržištu. Često se javlja dilema koje ulje odabrati? Još težim izbor čini koje ulje se za koju namenu koristi, da li je dobro za kuvanje ili ne, koja je najviša temperature koju može da “podnese”, a da vam ne zadimi celu kuhinju? I čuveno pitanje, da li maslinovo uljes me da se koristi za prženje. Da, sme.
Kako bismo vam pomogli u izboru, objasnićemo šta je to “tačka dimljenja” ili „tačka paljenja“ I kakav je njen značaj. Kao prvo, tačka dimljenja je bitna, iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranljiva svojstva ulja. Laički rečeno, to je temperature na kojoj ulje počinje da dimi, propada i postaje loše za upotrebu. Što je viša tačka dimljenja, to je ulje bezbednije za prženje, koje se odvija na višim temperaturama nego što je to slučaj sa kuvanjem i pečenjem.
Često se vode polemike oko toga da li maslinovo ulje sme da se koristi za kuvanje. Rasprostranjeno je mišljenje da ne sme. Ovakva bojazan je neosnovana. Dokazano je i potvrđeno da maslinovo ulje podnosi temperature višu od 190 stepeni, tačnije devičansko maslinovo ulje 191 ° C, dok ekstra devičansko, visoko kvalitetno maslinovo ulje, niske kiselosti podnosi čak 207 ° C, što je dokaz da se maslinovo ulje može koristiti za svaku vrstu termičke obrade. Bilo da kuvate ili pržite, maslinovo ulje neće imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Lekari i nutricionisti preporučuju da u pripremi jela koristite maslinovo ulje, umesto drugih masnoća, kad god ste u mogućnosti. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuku za izbegavanje prženja hrane u dubokom ulju, već da su poželjni načini pripreme pečenje, dinstanje i kuvanje.
U prikazanoj tabeli možete videti svojstva raznih vrsta ulja
Vrsta ulja    Kvalitet    Tačka dimljenja
Bademovo ulje         216 ° C
Maslinovo ulje    ekstradevičansko    191 ° C
Maslinovo ulje    devičansko    199 ° C
Maslinovo ulje, visokokvalitetno, niske kiselosti    ekstradevičansko    207 ° C
Maslinovo ulje komine         238 ° C
Avokado ulje    nerafinisano    190-204 ° C
Avokado ulje    rafinisano    271 ° C
Maslac         121-149 ° C
Canola ulja (uljane repice)    visokooleinsko    246 ° C
Canola ulja (uljane repice)    rafinisano    204 ° C
Canola ulja (uljane repice)    nerafinisano    107 ° C
Ricinusov oulje    rafinisano    200 ° C
Kokosovo ulje    ekstradevičansko    177 ° C
Kokosovo ulje    rafinisano    204 ° C
Kukuruzno ulje    nerafinisano    178 ° C
Kukuruzno ulje    rafinisano    232 ° C
Ulje semena pamuka         216 ° C
Laneno ulje    nerafinisano    221 ° C
Ulje koštica grožđa         216 ° C
Ulje lešnika         221 ° C
Ulje konoplje         165 ° C
Svinjska mast         192 ° C
Makadamija ulje         210 ° C
Ulje kikirikija    nerafinisano    160 ° C
Ulje kikirikija    rafinisano    232 ° C
Ulje šafrana    nerafinisano    107 ° C
Ulje šafrana    polurafinisano    160 ° C
Ulje šafrana    rafinisano    266 ° C
Ulje soje    nerafinisano    160 ° C
Ulje soje    polurafinisano    177 ° C
Suncokretovo ulje    nerafinisano    107 ° C
Suncokretovo ulje    polurafinisano    232 ° C
Suncokretovo ulje    rafinisano    227 ° C
Suncokretovo ulje    visokooleinsko    160 ° C
Goveđi loj         215 ° C
Orahovo ulje    nerafinisano    160 ° C
Orahovo ulje    polurafinisano    204 ° C

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt