Tačka paljenja ulja
Mahom najrasprostranjenije ulje u Srbiji jeste suncokretovo ulje. Kao što i sami znate, postoji i mnogo drugih zdravijih ulja na našem tržištu. Često se javlja dilema koje ulje odabrati? Još težim izbor čini koje ulje se za koju namenu koristi, da li je dobro za kuvanje ili ne, koja je najviša temperature koju može da “podnese”, a da vam ne zadimi celu kuhinju? I čuveno pitanje, da li maslinovo uljes me da se koristi za prženje. Da, sme.
Kako bismo vam pomogli u izboru, objasnićemo šta je to “tačka dimljenja” ili „tačka paljenja“ I kakav je njen značaj. Kao prvo, tačka dimljenja je bitna, iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranljiva svojstva ulja. Laički rečeno, to je temperature na kojoj ulje počinje da dimi, propada i postaje loše za upotrebu. Što je viša tačka dimljenja, to je ulje bezbednije za prženje, koje se odvija na višim temperaturama nego što je to slučaj sa kuvanjem i pečenjem.
Često se vode polemike oko toga da li maslinovo ulje sme da se koristi za kuvanje. Rasprostranjeno je mišljenje da ne sme. Ovakva bojazan je neosnovana. Dokazano je i potvrđeno da maslinovo ulje podnosi temperature višu od 190 stepeni, tačnije devičansko maslinovo ulje 191 ° C, dok ekstra devičansko, visoko kvalitetno maslinovo ulje, niske kiselosti podnosi čak 207 ° C, što je dokaz da se maslinovo ulje može koristiti za svaku vrstu termičke obrade. Bilo da kuvate ili pržite, maslinovo ulje neće imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Lekari i nutricionisti preporučuju da u pripremi jela koristite maslinovo ulje, umesto drugih masnoća, kad god ste u mogućnosti. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuku za izbegavanje prženja hrane u dubokom ulju, već da su poželjni načini pripreme pečenje, dinstanje i kuvanje.
U prikazanoj tabeli možete videti svojstva raznih vrsta ulja
Vrsta ulja Kvalitet Tačka dimljenja
Bademovo ulje 216 ° C
Maslinovo ulje ekstradevičansko 191 ° C
Maslinovo ulje devičansko 199 ° C
Maslinovo ulje, visokokvalitetno, niske kiselosti ekstradevičansko 207 ° C
Maslinovo ulje komine 238 ° C
Avokado ulje nerafinisano 190-204 ° C
Avokado ulje rafinisano 271 ° C
Maslac 121-149 ° C
Canola ulja (uljane repice) visokooleinsko 246 ° C
Canola ulja (uljane repice) rafinisano 204 ° C
Canola ulja (uljane repice) nerafinisano 107 ° C
Ricinusov oulje rafinisano 200 ° C
Kokosovo ulje ekstradevičansko 177 ° C
Kokosovo ulje rafinisano 204 ° C
Kukuruzno ulje nerafinisano 178 ° C
Kukuruzno ulje rafinisano 232 ° C
Ulje semena pamuka 216 ° C
Laneno ulje nerafinisano 221 ° C
Ulje koštica grožđa 216 ° C
Ulje lešnika 221 ° C
Ulje konoplje 165 ° C
Svinjska mast 192 ° C
Makadamija ulje 210 ° C
Ulje kikirikija nerafinisano 160 ° C
Ulje kikirikija rafinisano 232 ° C
Ulje šafrana nerafinisano 107 ° C
Ulje šafrana polurafinisano 160 ° C
Ulje šafrana rafinisano 266 ° C
Ulje soje nerafinisano 160 ° C
Ulje soje polurafinisano 177 ° C
Suncokretovo ulje nerafinisano 107 ° C
Suncokretovo ulje polurafinisano 232 ° C
Suncokretovo ulje rafinisano 227 ° C
Suncokretovo ulje visokooleinsko 160 ° C
Goveđi loj 215 ° C
Orahovo ulje nerafinisano 160 ° C
Orahovo ulje polurafinisano 204 ° C