„Tečno zlato“ za prolećne dane
Italijani imaju pravila i zdrave navike u ishrani i zbog toga zdravo i dugo žive. Evo nekih njihovih jednostavnih trikova za zdrave obroke:
Jedu mahunarke – sočivo, grašak, pasulj, soju. Jedu sveže povrće kog je u izobilju u ovo doba godine. Naravno, njihova kuhinja ne bi bila tako uskuna i zdrava, da nemaju svoj tajni sastojak koga, ne bez razloga, nazivaju „tečnim zlatom“. U pitanju je, pogađate, ekstra devičansko maslinovo ulje.
Na jelovniku Italijanima preovladava zeleniš, koji prečišćava organizam i daje energiju. Ulje je jedan od sastojaka koje se dodaje u skoro svaku salatu. Ako ga i vi stavljate, odlučite se za ekstra devičansko, jer je daleko zdravije.
Redovno konzumiranje maslinovog ulja može imati isto dejstvo kao lekovi protiv bolova. Takođe, maslinovo ulje se koristi u mnogim verskim obredima jer se smatra svetim uljem. Kada ga birate, bitna je zemlja porekla. Najkvalitetnija maslinova ulja potiču svakako iz Italije i ukoliko ga kupujete, obavezno proverite na etiketi da li je zaista tamo proizvedeno.
Jedna kašika maslinovog ulja sa malo limuna ujutru je blagodet za vaš organizam. Maslinovo ulje je takođe odlično i za kosu, daje joj sjaj i sadrži vitamine A i E.
Kvalitet ulja ćete prepoznati po mirisu trave i maslina i gorkastog je ukusa. Što je ulje mlađe, to je bolje, pa je najbolje iskoristiti ga u roku od jedne godine. Što je procenat masnih kiselina manji, to je ulje kvaltetnije. Zato birajte Carapelli, omiljeno ulje Italijana. Ono sadrži samo 0,3% i 0,5% masnih kiselina.
Carapeli maslinovo ulje sadrži i gomilu antioksidanasa koji sprečavaju starenje ćelija i to je još jedan od razloga zašto ga je poželjno koristiti kao osnovu svakog jela. Takođe, hladno ceđena maslinova ulja imaju otpornost prema visokim temperaturama, posebno extra devičansko maslinovo ulje sa malim procentom masnih kiselina i to ga čini pogodnim za kuvanje i pečenje.
Još neke činjenice o ovom tečnom zlatu:
- nema holesterola
- nema glutena i soli
- sadrži samo pulpu (meso masline)
- smanjuje rizik od zadebljanja i taloženja masnih naslaga na zidove arterija.
Toliko blagodeti ovog „tečnog zlata“ i razloga za konzumiranje. Birajte Carapelli i ne brinite za zdravlje!