5 razloga da posetite Rimini u jesen
Rimini. Prva asocijacija su prelepe plaže, kristalno čisto more i nesvakidašnji noćni život u vrelim, letnjim noćima. Međutim, dobra vest je da je jesen zapravo jedan od najboljih perioda za posetu Riminiju i Emilija-Romanji u celini, a evo top pet razloga (iako bi popis mogao ići do beskrajno):
1) Temperatura je više nego prijatna
U oktobru, a često i u novembru, temperature su u Riminiju i dalje visoke za ovo doba - često više od 20 stepeni, čineći boravak ovde vrlo ugodnim. Iako je to daleko od ozbiljne vreline koja je zaštitni znak letnje sezone - koja je sjajna ako ste na plaži, ali ume biti zamorna za razgledanje znamenitosti i uživanje u svemu što ova regija ima ponuditi.
I dok većina Italijana, meštana, u ovom periodu počinje osećati hladnoću, jer se temperatura spusti sa 34 na 24 stepena, za nas se to računa kao punopravni letnji dan!
Večeri su, ipak, hladnije, tako da ćete morati spakovati svoje džempere za one noći kada ćete sedeti napolju i uživati u obroku pripremljenom od najboljih jesenjih sastojaka.
2) Sezonska hrana je izvrsna
Italijanska hrana generalno, a pogotovo tradicionalna kuhinja Emilije-Romanje, se oslanja na svoj ugled korišćenjem najfinijih domaćih namirnica-ekstra devičanskih maslinovih ulja, balzamika, paradajza i čuvenog pirinča iz doline reke Po. Jesen je u tom smislu apsolutni adut u odnosu na leto.
Jedna od svetski najcenjenijih delicija, beli tartuf (Tuber Magnatum), pretražuje se u brdima ValMarecchia tokom jeseni, ali ćete, ipak, pre naići na crni tartuf (Tuber macrosporum). Kako je jednom prilikom istakao Piero Meldini, čuveni poznavalac hrane: "Tartuf, pogotovo beli, je mnogo više od mirisa, on je u mogućnosti da obogati mnogo različitih jela. Tartuf u hrani može vam se toliko svideti da ste spremni izdvojiti basnoslovnu sumu, samo da ga još jednom probate. "
Gradovi poput Sant’Agata Feltria, u Romanji, s pravom su poznati po svojim tartufima, a tokom jeseni održavaju se posebni Sagre (festivali hrane) povodom ove plemenite biljke. Na ovim festivalima možete kupiti sveže tartufe i bezbroj proizvoda na bazi tartufa, uključujući ulja, paštete, maslac i sireve.
Takođe, možete pronaći bele tartufe u brdima oko Riminija, a služi se i na jelovnicima restorana tokom jeseni. Među uobičajenim jelima su tagliatelle al tartufo. Ako je tartuf svež, ova jednostavna testenina je jedna od najboljih stvari koju ćete ikada okusiti!
Kesteni su visoko cenjen sastojak u lokalnoj kuhinji. Jedna su od stvari koje odmah podižu raspoloženje prilikom šetnje gradovima Emilije-Romanje. Tokom jeseni morate probati pečeno kestenje od uličnih prodavaca… Ovo je delicija sama po sebi…
U restoranima ćete biti u mogućnosti da dobijete sveže testenine napunjene kestenjem - naprimer ravioli di castagne ili testenine poput njoka, od kesten brašna (farina di castagne). Ako ne volite testeninu, takođe ćete naći kesten u jelima od divljači poput Faraona ili Cinghiale.
Za ljubitelje slatkiša, kesten se koristi i za tipične voćne kolače castagnaccio - napravljene sa brašnom od kestena i preliveni medom od kestena. Recept za ovaj slatkiš pronađite OVDE.
Najbolje mesto na svetu, verovatno, za sve ljubitelje ukusa kestena je Montefiore Conca, samo 25 km izvan Riminija, gde se tokom oktobra održava godišnji Sagra delle Castagne, gde ćete naići na svaki mogući način upotrebe ovog jesenjeg ploda!
Kada pomislimo na sezonske namirnice, obično razmišljamo o voću i povrću, a možda i o nekoj vrsti mesa, kao što je jagnjetina, ali retko na ribu. Međutim, jesen je definitivno pravo doba godine za određenu vrstu ribe i morske plodove.
Neke jadranske ribe koje su posebno dobre u jesen su: Canocchia, koja se koristi u različitim jelima – može se jesti hladna kao antipasto ili kuvana kao glavni sastojak za umak koji prati testeninu.
Školjke kao što su škampi, jastozi i kozice, takođe su najbolje tokom hladnijih meseci - naročito u novembru i decembru.
3) Jesen je pravo vreme za vino
U ovom periodu, pažnju će vam privući vrhunska vina. Mnoge porodice su ovde dovoljno srećne da imaju zemlju u brdima, vlastito grožđe, pa u ovom period pozivaju prijatelje da pomognu u berbi grožđa i pripremi vina.
Ljudi vole da zajedno proslave prvo vino sezone - pa su tada i degustacije i festivali posvećeni vinu u celoj regiji - kao Sagre di Sangiovese, u mestima kao što su Coriano ili u Predappio. Tokom tih festivala možete probati i kupiti neke od najboljih vina u regiji.
4) Veliki događaji
Kraljica Rania od Jordana, Mihail Gorbačov, Eva Morales, Henry Kissinger, i Sharon Stone - svi su posetili Rimini u jesen!
Tokom letnjih meseci Rimini je domaćin čitavog niza velikih i malih događaja. Možda ćete pomisliti da, s obzirom na svu energiju i organizaciju na koju se stavlja akcenat u letnjim mesecima, jesen u tome zaostaje – grdno ćete pogrešiti.
Naprimer, u oktobru imate prestižnu Pio Manzu konvenciju koja okuplja neke vodeće ljude iz sveta akademskog, poslovnog i sveta umetnosti, kako bi raspravljali o važnim temama s kojima se susreće globalno društvo 21. veka. Rimini su ovim povodom bili domaćin princeza, filmskih zvezda, poglavara država, nobelovaca, naučnika, ekonomista, rok zvezda i mnogih drugih.
U novembru Fellini fondacija održava svoju godišnju konferenciju, kojom je predsedavao jedan od vodećih italijanskih reditelja Pupi Avati. Konferencija je važan trenutak za italijansku i međunarodnu kinematografiju, kao i njegova godišnja nagrada.
Prestižni izložbeni centar Rimini Fiera je zauzet tokom cele godine, a ima razne važne i zanimljive trgovačke sajmove tokom jesenjih meseci, uključujući Ecomondo - posvećenom alternativnoj energiji i okolini; i TTG Incontri, međunarodnom B2B sajmu za turističku industriju.
Osim toga, razni klubovi i koncertne dvorane u celoj regiji se ponovno otvaraju i imaju pun sezonski program. Možete uživati u rok koncertima u klubovima kao što je Velvet, pozorištima i muzici u Teatro Novelli...
5) Pogled iza kulisa – jedino van sezone!
Jedna od najboljih stvari poseti Riminiju u ovoj sezoni je da, imate “pogled iza kulisa”. Šta to, zapravo, znači? Pokušajmo to razviti u filmsku metaforu - uz pomoć velikog Maestra Federico Fellini. Tokom letnjih meseci Rimini je, nesporno, čarobno mesto, gde se svake večeri održavaju na stotine događaja i svako može naći zabavu za sebe. U jesen, međutim, pažnja se prebacuje daleko od mora - povratak u centar Riminija - duž Arco d’Augusto, Piazza Tre Martiri, Corso di Augusto, Piazza Cavour i Ponte di Tiberio-, na svet iza kulisa.
Rimini u jesen vam daje uvid u stvarni svakodnevni italijanski život u svoj njegovoj složenosti i lepoti. Odmor ovde je više od uživanja u autentičnoj hrani, kulturi i istoriji, gradu svetla i dugim noćima na plaži. Za znatiželjne putnike, Rimini je neiscrpan izvor lepote. U jutarnjim satima možete prošetati po gotovo praznoj plaži (i za većinu nas je još uvek dovoljno toplo za kupanje), sa svojim belim, penušavim valovima. Nakon toga možete šetati gradom i, u prostoru od nekoliko blokova, putovati iz rimskog sveta u srednjevekovni, do traumatičnih godina italijanskog fašizma i oslobodilačkog rata. Ako ste u ovom periodu u restoranu ili baru, bićete okruženi meštanima umesto turistima, i zato ćete se osećati prijatnije i doživeti pravu autentičnost ovog grada. A u večernjim satima možete otići u brda i videti razne berbe, i uživati u bilo kojim od stotine lokalnih sajmova i festivala koji karakterišu ovo doba godine.
A u isto vreme, možete otići i u jedan od mnogobrojnih tematskih parkova u regiji Emilija-Romanja - kao što su Italia in Miniatura, Mirabilandia, ili Oltremare- mnogi od njih su još uvek otvoreni i imaju niže cene ulaznica i znatno kraće redove.
Jesen je, zbog ovih, i mnogih drugih razloga, definitivno pravo vreme za posetu Riminiju.