Modena – lepotica sa severa Italije
Istorijski i univerzitetski grad Modena je mesto gde se modernizam i tradicija susreću i spajaju na najlepši način…
Poznata po proizvodnji balzamiko sirćeta (pogledaj OVDE), Modena je, takođe, čuvena i po tome što je rodno mesto poznatog italijanskog tenora Lućijana Pavarotija, ali i Enca Ferarija, čiji su domovi pretočeni u muzej. Svojom veličanstvenom istorijom, kulturom i umetnošću, ali i šarmantnim građevinama, ovaj grad nudi mnogo toga za videti i posetiti. Njegov srednjevjekovni centar je užitak za šetnju, jer je deo UNESCO-ve svetske baštine zbog brojnih istorijskih spomenika koji se ovde nalaze.
Možete istražiti Modenu šetnjom ili biciklom drevnim putevima… Kamene ulice istorijskog centra daće vam priliku da proživljavate srednjevjekovni grad toliko autentično, da će vam se činiti da čujete korake familije Estense…
Meštani su ovde otvoreni i prijateljski raspoloženi: u trgovinama ili na ulici uvek ćete naći nekoga ko je spreman za razgovor sa vama. Za razliku od poznatijih italijanskih gradova, Modena nudi priliku da čujete italijanski na svakom uglu.
Modena je dom romanske katedrale iz dvanaestog veka koja se, prema UNESCO-u nalazi među pet stotina remek-dela u svetu; impresivne prostorije u opštinskoj palati; impozantna Palazzo Ducale; lepote brojnih crkava… čine ovaj grad neverovatnim mestom gde umetnost koegzistira u harmoniji sa buticima, tradicionalnim tržinicama, barovima, kao i čuvenim restoranima.
Njen središnji geografski položaj omogućuje vam da sasvim jednostavno dođete do većih gradova, kao i onih manje poznatih. Svako mesto u Italiji ima svoju jedinstvenu istoriju, tradiciju i navike.
Takođe, moguće je napraviti izlete na Apenine, šarmantnu planinu na granici Emilije-Romanje i Toskane, ili jednostavno doći na Jadransko more na istoku (Rimini, Rićione itd, poznatim po najzabavnijem noćnom životu u Italiji) ili Ligurijsko more i Tirensko more na zapadu (posete lepim selima kao što su Clinque Terre ili velikim plažama, poput one u Versiliji).
Hrana u Modeni:
Ovde je gotovo nemoguće poručiti hranu koja nije začinjena čuvenim balzamiko sirćetom. Jedno od takvih je BASSO, tradicionalno autentično italijansko sirće iz Modene (možete ga poručiti OVDE). Istorija BASSO kompanije datira iz 1904 godine i vekovima je sinonim za kvalitet i italijansku tradiciju. Ovo sirće je idealno za pripremu preliva, marinada i salata. Visoko je cenjen proizvod kod profesionalnih kuvara i gurmana.
Zampone, ili Cotechino Modena (manje masna verzija), je vrsta svinjske kobasice, koja se često poslužuje kao tradicionalno jelo.
Punjene testenine kao što su ravioli i tortelini su tipični. Ovde se balzamiko sirće često servira s parmezanom kao predjelo ili nakon obroka.
Penušava crvena Lambrusco vina su nezaobilazna.
Top stvari koje morate videti u Modeni:
Piazza Grande, Katedrala, Torre della Ghirlandina, Knežev dvor, Muzej, Enzo Ferrari muzej.