najbolja ulja italije

Najslađi muzej u Italiji

Najslađi muzej u Italiji

Ako budete u prilici da putujete u Bolonju, osim brojnih znamenitosti koje trebate posetiti, a o kojima smo pisali OVDE, postoji još jedno čarobno i nesvakidašnje mesto koje ljubitelje poslastica nikako neće ostaviti ravnodušnim. U pitanju je Gelato muzej Carpigiani, a nalazi se na severu Italije u gradiću Anzola dell'Emilia, u blizini Bolonje. Ovaj nesvakidašnji muzej posvećen je istoriji, kulturi i tehnologiji ove svetski poznate poslastice. Predivno dizajniran, muzej nudi kratak pregled istorije ovog ukusnog zanata, a osim toga, sadrži i radionicu u kojoj posetioci mogu sami pokušati da naprave ovu ledenu poslasticu, ogromnu radnju sa sladoledima svih ukusa i mnoge druge interesantne i ukusne stvari koje morate iskusiti (i okusiti).

Braća Bruto i Poerio Carpigiani su osnovali kompaniju koja pravi mašine za proizvodnju gelata 1946 godine, a 2011 je osnovana fondacija posvećena njima u čast, koja stoji i iza ovog muzeja.

"Fondacija je stvorila prvi muzej u svetu koji opisuje celokupnu istoriju, kulturu i znanja vezana za gelato", rekla je Valentina Righi, potpredsednik Foundacije, koja je finansijer muzeja.

Obilazak kroz muzej je prava avantura, sa vodičem koji govori na engleskom, kako bi se posetiocima bolje dočarao put od arapskog šerbeta iz 11. veka, do rođenja gelata u Italiji 500 godina kasnije. Luciana Polliotti, kustos muzeja, kaže da je gelato kakvog danas poznajemo izumio Cosimo Ruggieri, alhemičar i astrolog Caterine de 'Medici u 16. veku.

Carpigiani kolekcija, osim recepata, mašina i samih gelata, ima i na hiljade slika iz celog sveta, i dokumenata koji opisuju uživanje proizašlo tokom godina iz ove tipične italijanske poslastice. Šarena kolekcija kutija korištenih za spremanje i transport sladoleda u kornetu visi na jednom zidu, a tu su izloženi i klasični kupovi za sladoled, te magazini posvećeni ovoj deliciji. U muzeju će vam više puta naglasiti da  se gelato razlikuje se od sladoleda, koji ima veći sadržaj masti jer  koristi više kreme.

Turneja kroz muzej od oko sat vremena, završava se u delu za degustaciju, gde instruktori sa Univerziteta prave moderne verzije recepta iz 19. veka: jagode i maline sorbet iz 1822. Za 3 evra posetioci mogu probati različite vrste gelata, uključujući sorbet, voćni gelato, mekani gelato i tradicionalne kreme. Možete čak i napraviti svoj vlastiti gelato za 10 evra.

Gelato Muzej Carpigiani nalazi se 25 minuta vožnje od bolonjske centralne železničke stanice.

Ulaz je besplatan, a poseta muzeju garantuje nezaboravno slasno iskustvo!

Photo: Gelato Museum Carpigiani Archive


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt