najbolja ulja italije

Pasticceria – mali vodič kroz svet slatkiša

Pasticceria – mali vodič kroz svet slatkiša

Carstvo slatkiša – niko mu ne može odoleti. Čak i oni koji se ne deklarišu kao ljubitelji poslastica, pred izlozima raznoraznih, šarenolikih, preslatkih zalogajčića, zaustaviće korak. A izlozi nigde nisu lepši, nego u La Pasticceria, tipičnim italijanskim poslastičarnicama. Već od ranoj jutra iz njihse širi neodoljiv miris slatkih peciva. Italijani najradije za doručak biraju cornetto, koji može biti od čokolade, sa kremom, marmeladom ili prazan (vuoto). Neke pasticcerie služe kafu i čaj, i nazvaju se Bar / Pasticceria, pa je tako ugođaj potpun.

Italijani imaju jedan jako lep običaj. Naime, ukoliko u Italiji želite da poklonite nešto kao znak zahvalnosti ili idete na ručak ili večeru u nečiji dom, obavezno ponesite mali poklon u vidu poslužavnika sa različitim malim pecivima (pasticcini) ili keksića (biscotti). Za njima ne zaostavju ni minjoni. Nedeljom i praznicima skoro u svakoj pasticcerii je veća ponuda, upravo zbog tog divnog običaja da slatke zalogajčiće nosite kao poklon i znak pažnje. A takođe su i prvi izbor za desert nedeljnog ručka.

Pasticcini i biscotti se uglavno prodaju na kilogram ako summali. Najčešće se kupuje prema količini etto ili 100 g, a veći slatkiši se prodaju na komad. Ponekad možete naići i na dobar italijanski sladoled, gelato, u bar-pasticceriama, naročito u manjim gradovima u kojima ne postoje gelterie. Poslastičarnice izlaze u susret i onima koji bi ipak nešto slano pojeli, pa je tako u izlozima moguće naići i na male sendviče – foccaccia.

Ako  želite da doživite i nekom prenesete pravi italijanski šmek, naš je predlog da sebe i druge, na jedinstven način, u fino upakovanoj korpi, počastite nečim iz predivnog asortimana Loacker proizvoda. Bilo da je u pitanju Loacker Gran Pasticceria sa tamnom čokoladom, sa kokosom ili pak lešnikom, prefinjeni ukusi će vas potpuno zavesti i na trenutak vas izmestiti u čarobna prostranstva Južnog Tirola.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt