najbolja ulja italije

Pet alpskih gradića koje vredi posetiti ove zime

Pet alpskih gradića koje vredi posetiti ove zime

Šarm. Drugo ime za Južni Tirol. Sa Dolomitima koji ga okružuju, živopisnim alpskim kućama koje se stapaju u zelenilo prirode i prodornim plavetnilom čistog neba, Južni Tirol je prava lepotica Italije. Bilo leti ili zimi, ljubitelji sporta će uvek naći nešto po svojoj meri u ovoj regiji. Ali, alspki Tirol nije samo to, on je mnogo više.

Duboko ušuškane među stenama, Južni Tirol čuva i pet bisera na koje je jako ponosan. U pitanju su mali gradovi koji će vas svojom očaravajućom arhitekturom, harmonijom raznih kultura i šarmantnom gostoprimljivošću osvojiti na prvi tren. 

 

Vipiteno

Osnovan u srednjem veku, služio je kao utočište za kraljeve i careve tog doba. I dan danas, zadržao je sjaj bogatstva i kulture. Impozantan Zwolferturm, visoki toranj sa časovnikom, deli novi deo grada od starog, a oba dela krase šetališne zone okružene šarenolikim zgradama, radnjama, restoranima i hotelima.

 Chiusa

Čim jednom kročite kroz njegova antička vrata, ne možete a da ne volite ovaj grad. Tipično za mala južnotirolska mesta, kuće obojene u pastelnim bojama, koje više podsećaju na kućice za lutke nego na stambene objekte, nalaze se duž ulica. Chiusa se smatra jednim od najlepših gradića u Italiji, prema oceni italijanskog kluba  “I Borghi Più Belli d’Italia”. Svojom lepotom posebno zrači manastir Sabbiona, benediktski manastir, koji je bio prva rezidencija tirolskog biskupa. Do njega vredi pešačiti, jer je sam manastir vredan posete, a posebno bez daha ostavlja pogled koji se odatle pruža na ceo grad i okolinu.

Bressanone

Bressanone je veliki grad okružen zamkovima i tvrđavama. U starijem delu grada,  ulice su uske, a srednjevekovne kuće pastelnih boja oslikavaju pravi alspki šarm. U odnosu na prethodna mesta, ovaj grad je “užurbaniji” i nudi nebrojeno mnogo aktivnosti. To je savršeno mesto da se probaju svi gurmanski specijaliteti Južnog Tirola. Ni istorijska nota ne zaostaje za ostalim ponudama ovog grada. Katedrala na trgu datira još iz 10. veka, a takođe iz tog perioda su i savršeno očuvane freske koje se nalaze unutar nje.

Merano

Veliki grad, smešten je na ulasku u  Passeier dolinu, kroz koju protiče istoimena reka. Ukoliko želite dobar spa, Merano je najpopularnije mesto tog tipa u Italiji. Stari deo grada pun je tržnica, ljupkih kafića i restorana. Najatuntičnije mesto da osetite sve čari ove regije, kao i lokalne kuhinje je Forsterbrau, ali pošto svi turisti prvo to mesto posete često je gužva. Botaničke bašte Trauttmansdorff nalaze se u blizini, pa bi ih trebalo posetiti.

Ortisei

Dovoljno mali da doživite intiman i miran odmor u Alpima,  a u isto vreme dovoljno veliki da vam pruži sve što vam je potrebno. Veoma voljen grad mnogih Italijana, prva je odrednica za porodični odmor. Ovaj gradić pruža sve što Dolomiti nude – sport, rekreaciju, kuhinju, šoping a pogodan je i za noćne izlaske.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt