Zelten – torta ljubavi Južnog Tirola
Kada je Božić u pitanju, kuhinja Italije ima mnogo toga da ponudi i svaki region se prosto utrkuje u tome da bude poseban. Božićne kolače svako pravi na svoj način, postoji mnoštvo tradicionalnih recepata, a Južni Tirol po mnogima prednjači zahvaljujući tipičnoj torti za taj period – Zelten torti.
Zelten izgleda kao hleb okruglog oblika, pun badema, suvog grožđe i ostalog suvog voća. Koliko je poseban, govori i poreklo naziva koji u bukvalnom prevodu znači „redak“, tj. pravi se u retkim, specijalnim prilikama kao što je Božić.
Tradicija Zelten seže još iz 8. veka iz centralne Evrope. Legenda tvrdi da se torta pripremala 13. decembra i služila tek za Božić. Pronađen je zapis iz tog perioda u kojem se navodi upputstvo kako se ova poslastica priprema.
Druga legenda tvrdi da se Zelten je priprema 21. decembra. Cela porodica je tada uključena u pripremi kolača, a posebno je bio popularan, a i dalje je, među mladim ženama, koje bi ga predano pripremale i nakon toga poklonile budućem mužu. Jedan veliki kolač bi se pripremao za porodicu a nekoliko manjih za poklon prijateljima. Poklanjanje zelten torti i dalje je brižno negovana tradicija stanovnika Južnog Tirola. „Glavni“ kolač koji bi ostao u kući, najstarija žena u porodici bi ga ukrasila suvim voćem u obliku krsta i blagoslovila ga. Tokom pripreme neudate mlade žene bi molile svece da dovedu ljubav u njihove živote.
Pored pripreme kolača postoje i drugi rituali. Devojke bi, na primer, napisale slova abecede na papirićima, koje bi savijene stavljale pod jastuk. Ujutro bi nasumice uzele neku od kartica na kojima bi bili prikazani inicijali budućeg dečka. Rituali su bili brojni i raznovrsni, ali ono što im je zajedničko je potraga za ljubavlju.
Pripremljen blagosloven Zelten ženska osoba iz porodice stavlja u ormar, gde stoji do Božića kada se deli između svih članova porodice.