najbolja ulja italije

Zima u Južnom Tirolu – Val Gardena

Zima u Južnom Tirolu – Val Gardena

Prva asocijalcija na Južni Tirol najčešće su savršene staze za ski sportove na padinama Dolomita. Ukoliko još niste odlučili gde ćete na zimovanje neka vaša odluka bude na destinaciji Val Gardena.

Poznata skijaška oblast Val Gardena se nalazi upravo u ovoj pokrajini u severnoj Italiji. Ovaj raj za skijaše i zaljubljenike u zimske sportove krasi više od 170 km ski staza i po tome je najveća od 12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Ovo skijalište je jedno od četiri povezana u Sella Ronda potezu koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba i zajedno imaju impozantnih 500 km skijaških staza.

Ono što skijaše posebno raduje je da se skijalište sastoji od dva povezna dela, Val Gardena i Alpe di Siusi, a skipas je jedinstveni i pokriva obe oblasti. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei, dok Alpe di Siusi krase mesta Castelrotto, Siusi i Fie.

Iako su starosedeoci ovog područja Ladini, prisutan je značajan germanski uicaj, pa su svi nazivi trojezični - Val Gardena na italijanskom, Gröden na nemačkom i Gherdëina na ladinskom, a takođe i nazivi mesta – Selva (Wolkenstein), Santa Cristina (St. Christina) i Ortisei (St. Ulrich).

Raznolikost skijaških staza će zadovoljiti sve skijaške ukuse. U Val Gardeni se mogu naći lake – plave staze za početnike, potom teže - crvene za iskusnije skijaše, i na kraju najteže - crne, od kojih je najpoznatija legendarna staza FIS svetskog skijaškog kupa "Saslong", koja se nalazi iznad mesta St. Cristina i na kojoj se svakog decembra voze brzinske discipline. Inače, upravo u Val Gardeni je 1970. godine održano i Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Danas u ovom fenomenalnom ski centru skijaši imaju mogućnost da skijaju stazama kojima su vozili tadašnji svetski šampioni, što ovu destinaciju čini još atraktivnijom.

Sve staze su veoma dobro uređene, a većina ih je pokrivena sistemom veštačkog osnežavanja, tako da su uvek spremne za skijaše. Takođe, i za frirajdere i snoubordere iznad mesta Selva nalazi se uređeni snow park sa raznim atrakcijama.

Ortisei (St. Ulrich) je najveće mesto u ski oblasti Val gardena i poseduje pešačku i šoping zonu. Ovo mesto posebno zaživi nakon skijaškog dana, u periodu od 16 do 19 časova. Do Val Gardene vodi put kroz Italiju, koji je veoma zanimljiv i živopisan. Planinski predeli oko Val Gardene i kroz Dolomite su zaista prelepi i šteta ih je propustiti.  


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt