najbolja ulja italije

Čije remek-delo nosiš na nogama?

Čije remek-delo nosiš na nogama?

Italija je, između ostalog, poznata po stilu, rušenju tabua u modnom svetu i visokom kvalitetu proizvoda od kože, pa su tako italijanski elan, znanje i umešnost vidljivi i u obući koju kreiraju italijanski dizajneri. Oni su začetnici klasičnog dizajna od pamtiveka, i nastavljaju biti nenadmašni, ostavljajući svoj trag na svetskim modnim pistama. Prema mnogim mišljenjima stručnjaka, deset najboljih italijanskih dizajnera obuće ikada su:


Alberto Fermani čija fabrika još uvek ručno proizvodi obuću s naglaskom na tradicionalni dizajn, casual stil, prirodnu kožu i obaveznu udobnost. Alberto Fermani obuća izgleda lepo, ali nenametljivo i nudi jednostavnost u kombinaciji sa tradicionalnom made in Italy elegancijom.


Bruno Magli koji je od obućarske radnje svoga oca u kojoj je radio prerastao u vrsnog, svetskog dizajnera obuće koji postavlja standarde i čije modele nose svetski poznate zvezde, kao što su Sofija Loren i Kristina Onasis. Danas je to kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuzne obuće, odeće i aksesoara.


Elsa Schiaparelli, poznata po svojim neobičnim, nadrealističnim dizajnom, proslavila se poznatim šeširom na kome je cipela sa potpeticom (1937), kreirana uz pomoć čuvenog španskog umetnika  Salvadora Dalija. Ona dizajnira neke od svestki najpoznatijih neobičnih i unikatnih cipela s legendarnim francuskim dizajnerima André Perugia i Roger Vivier.


Mario Moretti Polegato osnovao je Geox 1995. Od tada, brend je postao jedan od vodećih svetskih brendova. Tajna uspeha Geox-a je u specifičnom đonu, kroz koji noga „diše“. Danas je kompanija specijalizovana za kreiranje obuće koja odražava najnovije modne trendove i primenjuje inovativnu tehnologiju.


Giuseppe Zanotti je „funky dizajner“, i nije čudo što je čest izbor rock zvezda poput Lady Gage.  Pre dizajniranja obuće i sam se bavio muzikom. Prvi radovi vezuju mu se za modne kuće Valentino, uključujući i Roberta Cavallija. Godine 1994., Zanotti je lansirao svoju prvu kolekciju. Njegova ljubav prema muzici je vidljiva u njegovim avangardnim stilovima inspirisanim Glam Rokom. On je specijalizovan za obuću koja je sastavljena od draguljia ili, recimo, za patike sa visokim potpeticama.


Modna kuća Gucci razvijala se iz male kompanije koju je osnovao Guccio Gucci u Firenci 1921. Iako poznata po dizajnu odeće, obuća je, takođe, ono što ovu kompaniju svrstava na sam vrh onih koji diktiraju svetsku modu. Američki dizajner Tom Ford je kao kreativni direktor u 1990 obnovio imidž kompanije dizajnirajući obuću sa metalnim štiklama. Danas, italijanski dizajner Frida Giannini je „prebacila“ Gucci u 21. vek uvođenjem eko-friendly linije, uključujući biorazgradive balerine izrađene od plastike.


Prada je došla u vezu sa obućom 1983. godine, nakon što je šef dizajna Miuccia Prada proširio asortiman proizvoda uključujući obuću. Od tada, Miuccia je pokazao talenat za eksperimensiranje, proizvodnju cipela, čizama i sandala od plastike i najlona, kao i kože, oslanjajući se na uticaje italijanskih filmova i arhitekture. Prada grupa uključuje i druge marke, kao što su Miu Miu i Church’s.


Salvatore Ferragamo i njegov šareni dizajn pun kolorita zavolela je holivudska elita još 1920. Bio je poznat kao "dizajner obuće zvezda". Ostao je to celi život, stvarajući cipele za velika imena kao što su Douglas Fairbanks, Mary Pickford, Judy Garland i Marilyn Monroe. On je bio toliko strastven za obućom da je, čak, proučavao anatomiju kako bi se osigurao da može stvoriti najudobnije cipele i najinovativniji stil. Nakon njegove smrti 1960. godine, njegova porodica je nastavila voditi posao.


Sergio Rossi je 1960 počeo s prodajom svoje ručno dizajnirane obuće u buticima u Bolonji. 1970, Rossi je počeo sarađivati s dizajnerom Gianni Versace, a kasnije proizvedi cipele za mnoge druge vrhunske modne kuće, uključujući Dolce & Gabbana i AzzedineAlaia.


Tod`s je osmislio preduzetnik Diego Della Valle. Njegov deda je počeo izradu cipela u ranim 1900-tim. Diego je pokrenuo Tod`s, koji je prerastao u međunarodni brend zahvaljujući mešavini poslovne logike i odličnog marketinga. Plasman njegovih mokasina u javnosti stvorio je opštu pomamu za njima.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt