najbolja ulja italije

Novi oblik urbanog dekora – italijanski murali

Novi oblik urbanog dekora – italijanski murali

Za razliku od grafita koji su često delo anonimnih autora, murali su oblik ulične umetnosti koji se često namenski i organizovano sprovodi povodom festivala, ujedinjujući lokalne i međunarodne ulične umetnike.

Karakteristika nekih italijanskih gradova od severa prema jugu, ove ogromne slike skladno su uklopljene u arhitektonske elemente, dodajući dodir boja i originalnosti. Obično prikazuju istorijske, društvene i poljoprivredne scene lokalnog života, ili izveštavaju o događajima koji su se odvijali, pretvarajući zgrade na kojima se nalaze u 'kuće koje govore". 

Murali su često obojeni u, takozvanom, trompe-l'oeil stilu, dodajući arhitektonske elemente, elemente ljudi ili trodimenzionalne oblike na postojećim zgradama.

Kuće na kojima se nalaze ove umetnine prenose ironične, revolucionarne ili političke poruke ili samo slikovite izveštaje o događajima u određenom trenutku u istoriji. To se posebno odnosi na Sardiniju, gde je mural posebno prisutan i koristi se da se proslave tradicionalne veštine, lokalne nošnje, običaji i svečanosti koji proslavljaju ovaj oblik umetnosti. Sardinija, zemlji kontrasta, jakih ukusa i intenzivnih boja, ima svoje posebno umeće murala, od kojih je grad Orgosolo epicentar. Tehnike izrade murala koje se koriste na Sardiniji su veoma jednostavne: u pitanju su boje na bazi vode, tako da se slike lako mogu, po potrebi, retuširati, ako i kada postoji potreba za tim od strane zajednice. Stilovi su različiti i kreću se od impresionizma do hiperrealizma, od naivne umetnosti do realizma.

Murali u Italiji, a pogotovo na Sardiniji, danas predstavljaju novi oblik urbanog dekora, ali oni su u osnovi poruka kolektivnosti - kolektivnog duha, bunta, zajedništva, izražena kroz umetnost i tumačena od strane zajednice na svoj sopstveni, lokalni, umetnički način.

Ovde, možda bolje nego bilo gde drugo, vredi izreka "slika govori više nego hiljadu reči":

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt