najbolja ulja italije

Sergio Leone

Sergio Leone

Sergio Leone (Rim, 3. 1. 1929. - Rim, 30. 4. 1989.), je italijanski filmski režiser, scenarista i producent. poznat po svojim špageti-vesternima i svojim prepoznatljivim stilom koji podrazumeva izmenu ekstremno krupnih planova s ekstremno udaljenim scenama, kao što se može videti u uvodnoj sceni filma Dobar, loš, zao iz 1966. godine.
Leone je u 18. godini je počeo raditi u filmskoj industriji.
Pedesetih godina je počeo pisati scenarije za popularne italijanske istorijske epske filmove iz tog perioda.
Ranih šezdesetih, Leone je imao sreće da bude jedan od rodonačelnika žanra koji je osvojio pažnju publike: vesterna. Njegov film Za šaku dolara iz 1964. bio je prvi u nizu filmova poznatih kao špageti-vesterni. Film je postao poznat i po pojavi Clinta Eastwooda u glavnoj ulozi.
Leone sigurno zaslužuje naziv filmskog inovatora jer je uveo neke tehnike koje se koriste i danas. Njegova dva sledeća filma, Za dolar više (1965.) i Dobar, loš, zao (1966.), kompletirala su ono što će postati poznato kao "dolarska trilogija".
Bilo jednom u Americi (1984.), bio je projekt koji je Leone zamislio pre filma Bilo jednom na Divljem Zapadu, te je to bio razlog da odbije ponudu za režiranje Kuma.Originalna verzija, doživjela je velike pohvale od publike i kritičara, pa su film proglasili remek-delom.
Tokom života, kao I nakon smrti, Leoneovi najveći obožavatelji bili su njegovi kolege režiseri koji su ga smatrali vanvremenskim umetnikom.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt