najbolja ulja italije

Paradajz - crveno zdravlje

Paradajz - crveno zdravlje

Paradajz, neopravdano nazivan povrćem, je zapravo voće koji sa pravom zaslužuje da nosi atribut „rajski“. Vrlo je korisna i zdrava namirnica, bogata raznovrsnim nutrijentima. Može se pripremati na mnogo načina i zbog toga neizostavan je deo zdrave ishrane.
 

Likopen – moćni crveni pigment
Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena. Likopen je snažan antioksidans neophodan ljudskom organizmu, štiteći ga od mnogih bolesti. Zalužan je i za raskošnu crvenu boju, koja ovu namirnicu čini još privlačnijom. Naše telo ne može samo da stvori likopen, pa ga je zbog toga potrebno unositi hranom. Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih ne može da se meri s paradajzom.
Zdraviji nego što naučnici mogu opisati
U naučnom svetu sprovodi se sve više istraživanja na temu lekovitosti paradajza. Iako je već urađeno dosta istraživanja u području delovanja paradajza na zdravlje ljudi, to je tek početak, jer naučnici shvataju da potpuni potencijal paradajza još nije otkriven.
Zdrav da zdraviji biti ne može
Dokazano je da unos velikih doza likopena može sprečiti rak creva, grlića materice i mnogih drugih vrsta raka. Deluje protiv alergija, artritisa, anemije, astme, bolesti srca i krvnih sudova, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Ustanovljeno je i da je delotvoran u prevenciji tumora prostate, zbog čega je preporučljivo da ga muška populacija što više unosi. Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme, pokazala su istraživanja australijskih naučnika iz Sidneja. Na podužem spisku bolesti su i migrena, osteoporoza, povišeni holesterol, katarakta, neplodnost, poremećeni krvni pritisak.
Najbolji prijatelj u borbi protiv starenja
Zahvaljujući izobilju likopena i vitamina C, paradajz po mišljenju stručnjaka predstavlja najbolju hranu protiv starenja. Ova dva sastojka savršeno su usklađeni u borbi protiv slobodnih radikala, pri čemu likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C kao antioksidans jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Tako udruženi, predstavljaju pravi eliksir lepote i mladosti. Likopen je takođe i karotenoid, pa je za vreme sunčanja poželjno ga jesti što više.
Riznica vitamina i minerala
Paradajz je veoma niskokaloričan, bogat biljnim mastima, belančevinama, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, natrijumom, fosforom. U povećim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, hlorogensku, kofeinsku i ferulinsku kiselinu, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale mangan, bakar, bor i kobalt.
Naprosto, izašao je iz raja
Iako je on sezonski gajena kultura, na našem tržištu se tokom cele godine može pronaći konzerviran paradajz, napravljen od najsvežijih plodova, bez aditiva, konzervanasa, šećera i veštačkih boja i obrađen isključivo mehaničkim putem, hladnim postupkom bez zagrevanja. Još ako je pripremljen u kombinaciji sa maslinovim uljem, smatra se pravim lekom. Zanimljivo je da je zdrav i u kuvanom obliku, jer kod kuvanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt