Paradajz – italijanski trademark
Paradajz je bio potpuna nepoznanica Evropljanima sve dok ih istraživači u 16. veku nisu doneli iz Novog sveta, odnosno Amerike. Dok se Italijani nisu upoznali sa ovim rajskim plodom, njihova ishrana bila je bazirana na mediteranskoj kuhinjii i namirncana koje su i danas u potpunosti zastupljenje, kao što su masline, testenina, riba.
Paradajz iz 16. veka nije bio nalik današnjem, bio je žute boje i veličine cherry paradajza. Prvi pisani trag o njima napravio je Pietro Andrea Mattoli u svom biljnom vodiču iz 1544. godine. Nazvao ih je Pomo d'oro, odnosno Zlatna jabuka i, kako je tada naveo, Italijani ih najviše koriste za dekoraciju ili ih jedu sa maslinovim uljem, uz dodatak soli i bibera. Ubrzo nakon toga “preplavili” su ceo Mediteran. Tokom 16. veka u masovnu upotrebu ušla crvena sorta ovog ploda. Njena popularnost rasla je tokom 17. veka, pogotovo u Italiji, a prvi italijanski recepti s paradajzom pojavili su se krajem 17. veka.
Italija je toliko “luda” za paradajzom jer pruža savršene uslove za uzgoj, od pogodnosti tla do klimatskih uslova. Ukus rajskog ploda obogatio je italijanska jela i može se s pravom reći da je trademark Italije i njihove kuhinje. Italijani će uvek pronaći način da svako jelo oplemene ukusom paradajza, da li kao dodatak testenii, kao salatu ili u čorbama.
Najbolji način da osetite prirodan i jedinstven ukus paradajza je da probate Mutti proizvode. Jedan od najboljih članova ove čuvene italijanske porodice je Mutti Polpa, jedinstven proizvod koji u sebi sadrži samo najkvalitetniji italijanski paradajz, čak 99.5 odsto sa malo soli, bez ikakvih dodataka i konzervansa, aditiva, glutena i veštačkih boja. Dugotrajna svežina i originalni ukus i tekstura Mutti Polpe zasniva se na tome što se paradajz konzervira isti dan kada se i bere i u tome leži tajna kvaliteta i savršenog ukusa. U prilog kvalitetu je I činjenica što se Mutti polpa proizvodi isključivo leti, iz specijalnog hladnog procesa. Odličan je odabir prilikom pripreme jela koja zahtevaju kraće kuvanje, najbolje prilikom pripreme pice, brusketa i rižota.