Pelat – Italijani najbolje znaju
Jela sa paradajzom oduvek su bila nezaobilazan deo bogate italijanske kuhinje. Čak su i naučna istraživanja dokazala da prerađeni paradajz sadrži višu koncentraciju likopena od svežeg, što za retko koje voće i povrće važi da u prerađenom obliku ima više nutrijenata od sirovih plodova.
Paradajz je vrlo pogodan za preradu, a zahvaljujući visokom sadržaju kiselina uspešno se prerađuje na nižim temperaturama. Tokom prerade, hemijski sastav mu se ne menja, a kako se prerada obično odvija u blizini polja gde se paradajz uzgaja, vreme koje protekne od ubiranja plodova do prerade, veoma je kratko. Tako se čuvaju vredni sastojci svežeg paradajza a dobija se dosta ukusniji proizvod.
Pelat je izraz na koji često naiđemo kada su u pitanju italijanski specijaliteti i prelivi za pice i testenine, a i dobro se slaže uz pirinač. U suštini, sastojak je većine originalno mediteranskih jela. To je duguljast, oljušten, ceo paradajz bez kožice, sačuvan u svom originalnom čvrstom stanju, samo blanširan. Idealan za pripremu soseva, jela od mesa i drugih jela koja zahtevaju duže vreme kuvanja. Pogodan je za pripremu hrane na visokim temperaturama i idealan je za tipičnu italijansku kuhinju, gde paradajz mora da bude vidljiv i nepromenjene teksture, mirisa i ukusa.
Na italijanskom tržištu, a i kod nas, izdvaja se Mutti pelat. Ono što ga odlikuje i čini neprikosnovenim je da sadrži samo paradajz, uz malo soli, bez aditiva, konzervanasa i veštačkih boja. Specijalnom tehnologijom, Mutti uklanja koru paradajza obradom na pari, tako da oguljen paradajz ostaje zdrav i neoštećen, što rezultira mesnatom teksturom zrelog paradajza sa svežim ukusom. Prekriven jedino sopstvenim kremastim sosom, njegov kvalitet i ukus duže traju, pa ostaje svež u bilo koje doba godine. Samo najkvalitetniji celi pelati, sazreli na suncu Mediterana, mogu pronaći svoje mesto u ovom pakovanju. A ako neko vodi računa kako se hrani, onda su to Italijani. Dovoljan razlog za Mutti pelatu ukažemo poverenje.