Sva lica paradajza
Želeli biste da svoju trpezu obogatite jelima koje u sebi sadrže paradajz, ali ne znate koji proizvod se uz koje jelo najbolje slaže. U ovom tekstu pomoćićemo Vam da napravite pravi izbor i zasenite sve svojim kulinarskim umećem.
Pre svega, proizvodi od paradajza oduvek su bili nezaobilazan deo ishrane. Čak su i naučna istraživanja dokazala da prerađeni paradajz sadrži višu koncentraciju likopena od svežeg paradajza.
Paradajz je vrlo pogodan za preradu, a zahvaljujući visokom sadržaju kiselina uspešno se prerađuje na nižim temperaturama. Tokom prerade, hemijski sastav mu se ne menja, a kako se prerada obično odvija u blizini polja gde se paradajz uzgaja, vreme koje protekne od ubiranja plodova do prerade, veoma je kratko. Tako se čuvaju vredni sastojci svežeg paradajza a dobija se dosta ukusniji proizvod.
Korišćenjem obrađenog paradajza, maksimalno vam se skraćuje vreme pripremanja jela, a doprinos savršenom ukusu je nemerljiv. Izdvojićemo za vas najčešće korišćene produkte.
Sitno seckani komadići paradajza
Ova savršena prerađevina proizvodi se isključivo leti, iz hladnog procesa mlevenja bez dodavanja konzervansa kao i veštačkih boja. Idealna je za jela koja zahtevaju kraće kuvanje, kao što su sosovi za testenine kao i jela od povrća i mesa.
Pelat – celi komadi
Pelat je duguljasti, oljušten celi paradajz u sosu, veoma čvrst, sočan i bez kožice. Idealan za pripremu sosova, jela od mesa i drugih jela koja zahtevaju duže vreme kuvanja. Preporučuje se da se nakon otvaranja preruči u nemetalnu posudu i čuva u frižideru.
Pica sos
Ovaj ukusan sos je sastavni deo svake dobre pice. Direktno se stavlja na testo, a preko njega dodaju se ostali sastojci po vlastitom izboru i ukusu.
Koncentrat paradajza
Naša preporuka je duplo koncentrovani paradajz pire. Osim što daje bogatiji ukus, prijatan miris i primamljivu crvenu boju, obrok čini zdravijim. Zbog višestruke upotrebe postao je neizostavan izbor modernih domaćica. Odličan je u pripremanju gulaša, soseva, variva i supa.
Pasirani paradajz
Izdvaja se svojim slatkastim ukusom i izrazito crvenom prirodnom bojom boz šećera i vode. Proizveden je posebnim tehnološkim postupkom kojim se čuvaju pektin i celuloza, koji ovom proizvodu daju gustoću. Dobar je kod pripreme supa, soseva, preliva za testeninu, kao i uz pirinač.