najbolja ulja italije

Integralni pirinač - zdravlje u zrnu

Integralni pirinač - zdravlje u zrnu

Gledano kroz istoriju, ljudi su mnogo duže isključivo koristili celo zrno žitarica u ishrani. Moderna tehnologija i otkriće valjaka za preradu pšenice 1830. godine dovelo je do masovne proizvodnje belog brašna. Ipak, u poslednje vreme, sve više se budi svest o potrebi vraćanja integralnih žitarica u svakodnevnu ishranu. Upotreba celog zrna u ishrani daje ljudskom organizmu energiju i pomaže detoksikaciji. U opni zrna nalaze se sve hranljive materije neophodne za razvoj, rast i održavanje organizma.
Integralni pirinač jedna je od najvrednijih žitarica, osnovna namirnica gotovo polovine čovečanstva. Potiče iz Azije, sa Dalekog Istoka, gde je obavezna je hrana. Spada u najuravnoteženije namirnice. Ono što ga čini jako zdravim je da se sa njega odstranjuje samo spoljna ljuska, tako da zadržava sve hranljive i zaštitne sastojke celog zrna.
Integralni pirinač bogat je mineralima, posebno fosforom i kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, selen, gvožđe, bakar, cink i druge minerale. Sadržaj minerala u celom zrnu je i do dva odsto veći.
Navešćemo neka blagotvorna svojstva minerala koji se nalaze u integralnom pirinču.
Fosfor je zajedno sa kalcijum odgovoran za zube i kosti. Njegova važna uloga je u procesu proizvodnje kolagena. Kosti, zglobovi, ligamenti, tkiva, hrskavica, oči i koža su uglavnom sačinjeni od kolagena. Telo ne bi moglo da napravi vezivno tkivo i organe koji su vitalni bez konstantnog unosa fosfora.
Selen je moćan antioksidans. Sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga. Takođe učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i stimuliše imunitet.
Kalijum kontroliše ravnotežu vode u organizmu i pozitino utiče na nervni sistem.
Magnezijum se preporučuje za alergiju, povišen krvni pritisak, anksioznost, stres, hronični umor, astmu, zatvor, dijabetes, kamen u bubregu, migrenu, PMS, opuštanje mišića.
Kalcijum se preporučuje za bolesti usne duplje, za povišeni krvni pritisak, protiv osteoporoze, kod prekomerne težine, za nesanicu, protiv grčeva u mišićima, protiv nastajanja šloga, za PMS, u menopauzi i u trudnoći.
Gvožđe ima značajnu ulogu u apsorpciji kiseonika u plućima i prenosu kiseonika do krvnih ćelija. Pomaže povezivanju kiseonika sa hranljivim materijama. Povoljno deluje u trudnoći, ali i protiv anemije, imunodeficijencije i gubitka pamćenja.
Možda ste primetili da su naše bake obavezno žitarice natapali, a evo koji je razlog za to. Nepravilna priprema celih zrna žitarica može ometati absorpciju određenih minerala u organizmu i otežati varenje. To se sprečava tako što se žitarice potapaju dan pre pripreme.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt