Pozdrav iz Lombardije
Livinjo – raj za skijaše i kupoholičare
06.01.2017.Izolovan od civlizacije, Livinjo, poznato lombardijsko skijalište, ušuškano između dva masiva, nalazi se u neposrednoj blizini granice Italije i Švajcarske i jedan je od najboljih i najviših ski centara u regionu. Iz nekadašnja tri sela u rasponu od 5 km na lokalnom putu, izrastao je današnji raj za skijaše, ali i one koji vole dobar šoping. Livinjo se ponosno izdiže na visini od 1,816 m, sa 115 km skijaških staza i...
OpširnijeŠarmantni Bergamo će ukrasti vaše srce
28.06.2016.Zbog ogromne popularnosti obližnjeg Milana, Bergamo se često previdi od strane turista koji dolaze u Italiju, ali to je velika greška! Ovaj prelepi grad, s kamenim ulicama, divnom arhitekturom i tipičnim italijanskim duhom je mesto gde zaista možete uživati na sasvim drugačiji način od onog koji će vam predstaviti turistički vodiči. Bergamo i njegova provincija su idealne destinacije za sve one koji vole umetnost, kulturu ili sport, zahvaljujući dobro opremljenim...
OpširnijeLombardijska jezera: biseri severne Italije
25.06.2016.U lombardijskom raznovrsnom reljefu, u kome preovlađuje ravnica, nalaze se plodne doline najvećih italijanskih reka Po, Oljo, Ada, Minčo i Tićino, ali i živopisni obronci južnih Alpa i prelepa lednička jezera Garda, Komo, Leko, Mađore, Vareze, Iseo… Na tlu Lombardije u starom veku Etrurci, Gali, Kelti i i Rimljani ostavili su značajne tragove. Pod srednjovekovnim aristokratskim porodicama ratnika i mecena – Viskonti, Sforca i Gonzaga – napravljene su...
OpširnijeLombardijska letnja hladna čorba
23.06.2016.U Lombardiji se ova gusta čorba sa pirinčem najčešće jede leti, kada se služi hladna. Pirinač je samo minimalno kuvan, a ukus je savršen i obogaćen brojnim sezonskim povrćem. Dobra stvar kod ove čorbe je što uvek možete da izbacite neki od sastojaka koji vam je trenutno nedostupan, a da ne trpi ukus. Evo originalnog recepta: SASTOJCI: 1 šoljica sušenog crvenog pasulja 60 gr sitno iseckane pančete 1 srednja glavica luka, sitno seckanog 2...
OpširnijeMantova: lombardijska uspavana lepotica
21.06.2016.Antički grad Mantova je dom starih, tradicionalnih građevina, umetničkih dela i kulture. Nastala 2000. godine pre Hrista, Mantova, nekada etrursko naselje, sada je glavni grad pokrajine sa istim imenom. Okružen sa tri strane veštačkim jezerima nastalim u 12. veku, ovaj svetski poznati grad, privlači posetioce zainteresovane za umetnost, arhitekturu i istoriju. Šta posetiti u Mantovi? Palazzo del Te Mantova je poznata po svojim prekrasnim palatama, a među njima je i...
OpširnijeRisotto alla pilota
20.06.2016.Kao što smo već pisali u prethodnim člancima, za razliku od većeg dela Italije, palenta i pirinač su mnogo češće zastupljeni u Lombardijskoj kuhinji od testenine. Predstavljamo vam tradicionalni Risotto alla pilota , koji ne smete zaobići ako imate priliku da posetite Lombardiju, a evo kako da ga i sami napravite. Potrebno vam je: • 300 g Riso Gallo Risotti pirinča (poruči OVDE ) • 100 g kobasica • 50 g narendanog parmezana • 40 g maslaca •...
OpširnijeMilanski modni kvart: epicentar svetske mode
18.06.2016.Milano (prestonica pokrajine Lombardija) je, ujedno, i prestonica italijanske mode i dizajna i jedan od središta svetske mode. Većina italijanskih modnih marki: Valentino, Gucci, Versace, Prada, Armani, Dolce & Gabbana, imaju svoja sedišta baš u ovom gradu. Ali, nisu samo prodavnice italijanskih brendova ono što možete obilaziti duž ulica Milana, jer vam ovde i mnogobrojni drugi svetski brendovi nude svoje proizvode. U Milanu se dva puta godišnje...
Opširnije10 stvari koje morate probati i videti u Lombardiji
14.06.2016.Između podnožja Alpa i blistavih jezera severne Italije, Lombardija je regija bogata znamenitostima, najboljom hranom i prelepim pejzažima. Poznata po svojim ljubaznim meštanima, industrijskom bogatstvu i germansko-italijanskoj kuhinji, ova regija na ivici Švajcarske i Austrije, impresionira svakoga ko ima sreće da je poseti… Izdvajamo 10 stvari za preporuku ako ikada posetite Lombardiju. Mantova Grad koji se nalazi u jugoistočnom delu Lombardije, jedna je od...
OpširnijeSočna riža sa spanaćem i rikotom
13.06.2016.Kada se zaželite dobre italijanske kuhinje, a nemate previše vremena, ovaj recept je pravo rešenje. Jednostavan, ukusan i veoma zdrav. Potrebno je: • 340 g Riso Gallo Risotto pirinča (poruči OVDE ) • 40 g. butera • 1 seckani srednji luk • 1 stačaša suvog belog vina • 1.2 l toplog pilećeg ili bujona od povrća • 100g rendanog...
OpširnijeDolina reke Po – italijanska „zdela pirinča“
11.06.2016.Proizvodnja pirinča u Italiji je počela sredinom 15. veka, a danas je Italija najpoznatija po svom rižotu, a ovde su razvijene brojne sorte baš za ovu namenu, posebno Arborio i Carnaroli. Lombardija prednjači nad svim regijama, jer se ovde proizvodi najkvalitetniji pirinač u Evropi. Italijani imaju izreku "Pirinač je rođen u vodi, ali umire u vinu". Iako je Italija vodeći proizvođač pirinča u Evropi, većina se uzgaja u dolini reke Po i ovo područje je dom...
Opširnije