Dolina reke Po – italijanska „zdela pirinča“
Proizvodnja pirinča u Italiji je počela sredinom 15. veka, a danas je Italija najpoznatija po svom rižotu, a ovde su razvijene brojne sorte baš za ovu namenu, posebno Arborio i Carnaroli. Lombardija prednjači nad svim regijama, jer se ovde proizvodi najkvalitetniji pirinač u Evropi. Italijani imaju izreku "Pirinač je rođen u vodi, ali umire u vinu".
Iako je Italija vodeći proizvođač pirinča u Evropi, većina se uzgaja u dolini reke Po i ovo područje je dom najkvalitetnije vrste pirinča. Pirinač uspeva tako dobro u dolini Po i odličan je da se služi uz sve što je u sezoni, od morskih plodova sa divljim pečurkama (kao što je Porcini) do mesa i divljači. Svako ko je probao savršeno pripremljen rižoto ili bilo koje drugo jelo od riže u ovom delu Italije, zna koliko ozbiljno ljudi ovih oblasti shvataju svoj pirinač.
To ne znači, međutim, da drugi regioni Italije ne jedu pirinač, jer ima divnih recepata za korišćenje mnogih vrsta pirinča koji se uzgajaju širom Italije. Od supa do dezerata, italijanski pirinač je dobro iskorišćen. Najpoznatiji italijansko žuto jelo je Risotto alla Milanese. Prema predanju, jelo je izmišljeno u toku izgradnje čuvene Milanske katedrale na početku 16. veka. Šafran mu daje ovu neobičnu boju.
Mali gradić Robbio, u dolini reke Po, iznedrio je porodičnu manufakturu proizvodnje pirinča, koja je prerasla u brend broj jedan u Italiji – Riso Gallo, jednu od najstarijih kompanija za proizvodnju pirinča u Italiji. Riso Gallo pirinač je osnovan u Đenovi 1856, a onda prešao iz Đenove do ravnica Lombardije, i krenula u novu proizvodnju pirinča koja i danas funkcioniše po najvišim svetskim standardima.
Kompaniju, sada u svojoj šestoj generaciji, predvodi Mario Preve, uz pomoć dva od njegova četiri sina, Karla i Rikarda.
U leto, pirinčana polja na kojima se gaji Riso Gallo pirinač su sva u zelenim listovima, kao travnjaci na Vimbldonu pre turnira. Linije kanala za navodnjavanje prolaze kroz biljke, snabdevajući ih ledenim alpskim vodama koje teku sa planina između aprila i jula. Žetva se odvija u septembru. Riso Gallo pirinač ima visok nivo skroba (Amiloza), što ga čini blago al dente kada se kuva.
Tradicija od preko 150 godina, u okrilju iste porodice, započeta je davne 1856. godine fabrikom u Đenovi, a nedugo zatim i Argentini. Važno poglavlje u istoriji kompanije počinje 1940. godine, jer je u to vreme nepismenost u Argentini bila veoma zastupljena, pa je Gallo napravio najveću i najhumaniju revoluciju u pakovanju proizvoda u to doba - različite vrste pirinča obeležio je sllikama životinja. Petao je ubrzo postao simbol kompanije i sinonim za visok kvalitet proizvoda. U isto vreme, kompanija je počela prodavati pirinač i u maloprodajnim paketima. Sve ostalo je istorija...
Danas je Riso Gallo sinonim za proizvode od pirinča najvišeg kvaliteta, a osim šest generacija dugom istorijom, to počasno mesto zaslužili su stalnim inovacijama u proizvodnji, kojom su dobili proizvode vrhunskog kvaliteta, odličnog ukusa, praktične za pripremu i sve to u lepom i zaštićenom pakovanju. Da bi dobio premium proizvod, Gallo je razvio sopstveni eksperimentalni centar, koji je na zdrav i prirodan način, sa velikom pažnjom i kontrolom proizvodnje, došao na zaslužno prvo mesto u Evropi i svetu. Osim toga, Riso Gallo je prva fabrika u Italiji koja koristi optičko sortiranje pirinča i termičku obradu kako bi se smanjila dužina kuvanja. Razvili su i svoj vlastiti sistem kvaliteta sertifikovan prema UNI EN ISO 9001: 2000 standardu, koji garantuje pravovremenu i kvalitetnu uslugu kao i sigurne, visoko-kvalitetne proizvode.
Posvećen isključivo zadovoljstvu i zdravlju potrošača, ali i zaštiti životne sredine, Riso Gallo uzgaja pirinač najboljeg kvaliteta u severnoj dolini Po, najvećem području na kom su polja pirinča u Evropi. Prilikom uzgoja, ne koristi genetski modifikovane sastojke, već samo čist, kvalitetan italijanski pirinač. Nakon strogo kontrolisanog uzgoja, Gallo i dalje vrši selekciju, kako bi u svoje proizvode uneo samo najbolje od najboljih zrna pirinča. U Riso Gallo vakuum pakovanju, sa praktičnom kartonskom ambalažom, nalaze se pažljivo selektovana zrna, bez loma (kod brojnih proizvođača uspehom se smatra pakovanje koje ima 5 do 7% loma).
Na svetskom tržištu je danas sve veća potražnja za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su u toku proizvodnje što je moguće manje fizički i hemijski tretirani, a koji na trpezu dospevaju u istom kvalitetu kao kada su proizvedeni. Zato Riso Gallo, stvara proizvode koji su vrhunskog kvaliteta, odličnog ukusa, praktični za pripremu i sve to u lepom i zaštićenom vakum pakovanju. Prednosti ovakve vrste pakovanja jesu visok stepen higijene i sanitarne bezbednosti proizvoda, uz maksimalno očuvanje svežine i hranljivih svojstava. Riso Gallo proizvodi različite vrste pirinča, ali jedno je zajedničko za sve njih – kvalitet po najvišim svetskim standardima.
O kompaniji Riso Galo je pisao i britanski Telegraf, a šta su istakli, pročitajte OVDE.