najbolja ulja italije

Lombardijska jezera: biseri severne Italije

Lombardijska jezera: biseri severne Italije

U lombardijskom raznovrsnom reljefu, u kome preovlađuje ravnica, nalaze se plodne doline najvećih italijanskih reka Po, Oljo, Ada, Minčo i Tićino, ali i živopisni obronci južnih Alpa i prelepa lednička jezera Garda, Komo, Leko, Mađore, Vareze, Iseo… 

Na tlu Lombardije u starom veku Etrurci, Gali, Kelti i i Rimljani ostavili su značajne tragove. Pod srednjovekovnim aristokratskim porodicama ratnika i mecena – Viskonti, Sforca i Gonzaga – napravljene su impozantne javne građevine, crkve i spomenici i ulepšani mnogi gradovi. Preduzimljivi trgovci i industrijalci kao Krespi, Pireli, Bokoni, Kampari i Berluskoni stvorili su ovde u 19. i 20. veku moćne poslovne imperije, ugledne i značajne u svetskim razmerama, koje su danas – pored ogromne kulturne i umetničke baštine nastale tokom dva i po milenijuma – ponos svih dvanaest lombardijskih provincija.

Jedna od stvari koja Lombardiju izdvaja od ostatka Italije su njena velika jezera, koja nude jedinstvenu mešavinu čari ljubiteljima jezerskog turizma, kulture i istorije.

Pomenućemo samo najveća i najpoznatija jezera i ukratko pokušati da vam dočaramo njihovu posebnost i lepotu. Prekrasni pejzaži svih ovih jezera obogaćeni su fascinantnim selima izgubljenim u vremenu, dvorcima i manastirima, vilama, mestima bogate istorije i intrigantnih muzeja.

Povoljan geografski položaj svakog jezera omogućuje potpuno opuštajući odmor koji je, ako se to želi, u blizini gradskih centara koji su vrlo važni u smislu umetnosti, istorije i kulture - tj Milana, Brescia i Mantove.

Gurmani i strastveni ljubitelji fine kuhinje su preplavljeni izborom: restorani širom jezerskog distrika služe sve tipične delicije, uključujući i dug popis lokalne, sveže ribe, a sve uz vrhunska maslinova ulja, špargle i vina.

Garda

Boravak na najvećem jezeru u Italiji, jezeru Garda, znači uranjanje u bujnu prirodu koja ima moć da obnovi duh i telo. Ovo jezero je često bilo inspiracija velikim imenima poput Dantea Agiljerija, Getea, Stendala…

Ljubitelji aktivnog odmora ovde imaju širok izbor "otvorenih dvorana" gde mogu vežbati sport u vodi, vazduhu ili na zemlji: plivanje, vožnja kanua, jedrenje na dasci, slobodno penjanje, brdski biciklizam, rafting i golf, samo su neke od aktivnosti koje se nude.

Slikovita sela, srednjevjekovni dvorci, plaža duž južne obale i stenovite litice iznad severne obale, čine ovo jezero veoma neobičnim krajolikom. Njegova čista voda čini ga dobrim mestom za kupanje, jedrenje i jedrenje na dasci. U blizini jezera možete posetiti Gardaland i druge zabavne i rekreacijske parkove, zbog čega je dobro mesto i za decu. Jezero Garda je u severoistočnoj Italiji između Venecije i Milana.

 
 
Mađore 

Jezero Mađore, drugo je po veličini jezero u Italiji, a nalazi se severno od Milana i zapadno od jezera Komo. Severni deo jezera proteže se i u Švajcarskoj. Ima spektakularan pogled i umerenu klimu, impozantne planine i zelene brežuljke, stene i vile - sve to pridonosi njegovom statusu kao važne turističke destinacije.

Ovo jezero je, takođe, jedno od odličnih svetskih lokacija za jedrenje na dasci, a okolne zelene površine su velika atrakcija za golfere. Preporučujemo izlet u Nacionalni park Val Grande, jednu od najistaknutijih, predivnih, divljih teritorija Italije.

Jezero je formirano od strane lednika i okruženo je brdima na jugu i planinama na severu, dajući mu blagu klimu tokom cele godine. Tri slikovita otoka u sredini jezera su veoma popularna među posetiocima.
 
 
 
 

Komo (Como)

Džordž Kluni, Madonna, Donatela Versaće i Ričard Branson, samo su neka od slavnih imena koja imaju vile u vlasništvu na idiličnom italijanskom jezeru Komo.

Okruženo planinama koje su prepune malih, lepih sela i nude prekrasan panoramski pogled, nije ni čudo to što je 28 milja dugo, jezero u Lombardiji, u obliku slova Y, uvek bilo miran raj za bogate i slavne. Jezero Komo službeno je postavljeno na kartu 2002. godine Lepota ovog slikovitog okruženja koja nastavlja privlačiti slavne, proističe iz netaknutih malih sela koja se nalaze zbijena uz obalu, prekrasnih vila sa svojim bujnim, zelenim vrtovima, planinskog zaleđa sa snežnim pokrivačem čak i kada je proleće i opuštenih, ljubaznih meštana koji pozdravljaju posetioce sa osmehom. 

Como, glavni grad pokrajine, ima oko 80.000 stanovnika i nalazi se na kraju Italije na najpopularnijem jezeru. Izgrađen skladno, važi za jedan od najboljih primera 'gotičke renesansne fuzije' - užurban grad ima kosmopolitski osećaj i prekrasne male trgove. Posetioci imaju niz lepih mesta za posetu u brdima jezera Como. 

Grad Bellagio, poznat kao biser jezera, smešten je na ušću tri dela jezera. Ovde ćete takođe naći The Grand Hotel Villa Serbelloni, jedan od najstarijih i najelegantnijih hotela u mestu i jedini de-luxe hotel sa pet zvezdica u Bellagio. U njoj su smještena najveća talijanska jezera: Lago di Como, Adda, Lago d'Iseo.
 
 
 
 
Iseo

Iseo je najmanje od lomabrdijskih "velikih jezera," a smešteno je između provincija Bergamo i Brescia. Doduše, pravi biser ovog jezera je Montisola, najveći jezerski otok u celoj Evropi. Aktivnosti koje nudi odmor na ovom jezeru, su takođe brojne, od mogućnosti učestvovanja u raznim sportovima na vodi leti, do zabavnih skijaških momenata u obližnjem Valcamonica.
 
 
 

 

 

 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt