najbolja ulja italije

Lombardijska letnja hladna čorba

Lombardijska letnja hladna čorba

U Lombardiji se ova gusta čorba sa pirinčem najčešće jede leti, kada se služi hladna. Pirinač je samo minimalno kuvan, a ukus je savršen i obogaćen brojnim sezonskim povrćem. Dobra stvar kod ove čorbe je što uvek možete da izbacite neki od sastojaka koji vam je trenutno nedostupan, a da ne trpi ukus. Evo originalnog recepta:

SASTOJCI:

  • 1 šoljica sušenog crvenog pasulja
  • 60 gr sitno iseckane pančete
  • 1 srednja glavica luka, sitno seckanog
  • 2 kašike otopljenog maslaca
  • 2 stabljike celera, isečenog na kockice
  • 2 šargarepe, iseckane na kockice
  • 2 tikvice, iseckane na kockice
  • 2 krompira, iseckana na kockice
  • so i sveže mleveni biber
  • 4 Mutti pelat paradajza iseckana na kockice (poruči OVDE)
  • 1 kašika Mutti pasiranog paradajza (poruči OVDE)
  • 8 šoljica svinjskog bujona
  • 1 šoljica zelene boranije, iseckane sitno
  • 1/2 šoljice Riso Gallo arborio pirinča (poruči OVDE)
  • 2 kašike iseckanog peršuna
  • 6 kašika sveže narendanog parmezana
  • Veliki lonac sa poklopcem

 

Priprema:

Potopite pasulj preko noći u hladnu vodu; zatim ocedite. Pomešajte pančetu, luk i maslac u velikoj tavi i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju, često mešajući.

Dodajte celer, šargarepu, tikvice, crveni pasulj i krompir, začinite solju i biberom i kuvajte, mešajući, oko 5 minuta. Dodajte paradajz, pasirani paradajz, bujon i boraniju i ostaviti da se kuva sve zajedno pokriveno, na laganoj vatri, oko dva sata.

Dodajte pirinač i kuvajte otkriveno na visokoj temperaturi od 5 do 25 minuta.

Ulijte čorbu u činije i dobro promešajte sa 1 kašikom parmezana u svakoj. Sasvim ohladite pre posluživanja. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt