Lombardijska letnja hladna čorba
U Lombardiji se ova gusta čorba sa pirinčem najčešće jede leti, kada se služi hladna. Pirinač je samo minimalno kuvan, a ukus je savršen i obogaćen brojnim sezonskim povrćem. Dobra stvar kod ove čorbe je što uvek možete da izbacite neki od sastojaka koji vam je trenutno nedostupan, a da ne trpi ukus. Evo originalnog recepta:
SASTOJCI:
- 1 šoljica sušenog crvenog pasulja
- 60 gr sitno iseckane pančete
- 1 srednja glavica luka, sitno seckanog
- 2 kašike otopljenog maslaca
- 2 stabljike celera, isečenog na kockice
- 2 šargarepe, iseckane na kockice
- 2 tikvice, iseckane na kockice
- 2 krompira, iseckana na kockice
- so i sveže mleveni biber
- 4 Mutti pelat paradajza iseckana na kockice (poruči OVDE)
- 1 kašika Mutti pasiranog paradajza (poruči OVDE)
- 8 šoljica svinjskog bujona
- 1 šoljica zelene boranije, iseckane sitno
- 1/2 šoljice Riso Gallo arborio pirinča (poruči OVDE)
- 2 kašike iseckanog peršuna
- 6 kašika sveže narendanog parmezana
- Veliki lonac sa poklopcem
Priprema:
Potopite pasulj preko noći u hladnu vodu; zatim ocedite. Pomešajte pančetu, luk i maslac u velikoj tavi i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju, često mešajući.
Dodajte celer, šargarepu, tikvice, crveni pasulj i krompir, začinite solju i biberom i kuvajte, mešajući, oko 5 minuta. Dodajte paradajz, pasirani paradajz, bujon i boraniju i ostaviti da se kuva sve zajedno pokriveno, na laganoj vatri, oko dva sata.
Dodajte pirinač i kuvajte otkriveno na visokoj temperaturi od 5 do 25 minuta.
Ulijte čorbu u činije i dobro promešajte sa 1 kašikom parmezana u svakoj. Sasvim ohladite pre posluživanja. Prijatno!