Risotto alla pilota
Kao što smo već pisali u prethodnim člancima, za razliku od većeg dela Italije, palenta i pirinač su mnogo češće zastupljeni u Lombardijskoj kuhinji od testenine. Predstavljamo vam tradicionalni Risotto alla pilota, koji ne smete zaobići ako imate priliku da posetite Lombardiju, a evo kako da ga i sami napravite.
Potrebno vam je:
• 300 g Riso Gallo Risotti pirinča (poruči OVDE)
• 100 g kobasica
• 50 g narendanog parmezana
• 40 g maslaca
• muskatni oraščić
• cimet
• so
• biber
Priprema:
U tavi (po mogućnosti zemljanoj) ulijte litru vode, dodajte so, stavite na vatru i pustite da provri. Dodajte polako rižu u središte, tako da se formira „brdašce“ (pomoći će ispuštanje sa lista papira presavijenog na pola), i kuvajte 5 minuta. Sklonite posudu, protresite je tako da se pirinač podigne sa dna, pokrijte, i ubacite u rernu na 110 ° i pecite oko 18 minuta. Pripremite umak: u tavi rastopite maslac, dodati oguljene i raskuvane kobasice, začinite prstohvatom cimeta i malo muskatnog oraščića (bez preterivanja!). Nakon što je pirinač spreman, pomešajte ga s pripremljenim umakom i biberom. Na kraju umešajte parmezan i poslužite. Prijatno!