najbolja ulja italije

Šarmantni Bergamo će ukrasti vaše srce

Šarmantni Bergamo će ukrasti vaše srce

Zbog ogromne popularnosti obližnjeg Milana, Bergamo se često previdi od strane turista koji dolaze u Italiju, ali to je velika greška! Ovaj prelepi grad, s kamenim ulicama, divnom arhitekturom i tipičnim italijanskim duhom je mesto gde zaista možete uživati na sasvim drugačiji način od onog koji će vam predstaviti turistički vodiči.

Bergamo i njegova provincija su idealne destinacije za sve one koji vole umetnost, kulturu ili sport, zahvaljujući dobro opremljenim turističkim ponudama. Turizam u tom području, u stvari, uglavnom se zasniva na remek-delima, bilo ljudskog porekla ili onih koje je priroda napravila. Provincija Bergamo se nalazi u istočnom Lombardije, zauzimaju središnji deo podnožja Alpa i mali prostor od ravnice reke Po. Ovo područje ima pejzaže koji kombinuju prirodu i ljudsku prisutnost na neobično skladan način.

Grad ima dva središta: Città alta (Gornji grad), srednjovjekovni grad na brežuljku, okružen zidinama iz 17. veka i Città Bassa (Donji grad)..

Njegove doline (Val Brembana i Val Seriana) su mesta za brojne skijaške padine sa različitim stupnjevima težine, koje opslužuje velika mrežu žičara.

Međutim, ove doline nisu samo lepe zimi: one otkrivaju svoju predivnu stranu tokom leta, jer su idealne za izlete usred bujne vegetacije okupane suncem. U međuvremenu, u jesen, šume pokrivaju brda što dovodi do eksplozije smeđe i crvene nijanse, stvarajući bajkovitu sliku  koja oduzima dah..

Šta posetiti?

Ulice Bergama, okružene zidinama zadržale su izgled srednjevjekovnog sela, okruženog svojim jakim zidinama koje su izgradili Mlečani u 16. veku, kada je Mletačka republika bila na vrhuncu svoje moći; više od Trista godina prosperiteta i ekonomskog razvoja su ostavili svoj trag u spomenicima, ustanovama i karakteru ljudi.

Zavet iz tog perioda su dobro očuvane palate, crkve javni trgovi, poput Piazza Vecchia (stari javni trg) i Palazzo della Ragione.

Accademia Carrara, jedna od najvažnijih umetničkih galerija u celoj Italiji, ne sme se propustiti, uz Teatro Donizetti, koji je posvećen slavnom građaninu Bergama, Gaetano Donizetti, i gde se izvode slavna dela.

Bergamo, takođe, ima i građevine novije arhitekture, ali izuzetne umetničke vrednosti, kao što su Crkva Sn Tome, romanični dragulj posvećen sv Almenno Bartolomeo; i Crkva Santa Barbara, u kojoj se nalazi važan ciklus fresaka. Dvorac Cavernago je snažne, obrambene strukture, koji se tokom godina pretvorio u plemićke rezidencije oživljene freskama. Mnoge palate - veličanstvene patricijske rezidencije - takođe su se raspršile na celu ovu teritoriju.

Radnički grad Crespi d'Adda (osnovan krajem 1800. godine) ima UNESCO status svetske kulturne baštine; to je mali grad izgrađen oko stare, napuštene fabrike, namenjen za fabričke radnike, ali još uvek u upotrebi. Grad Crespi d'Adda se smatra jednim od najcelovitijih i najbolje sačuvanih te vrste u južnoj Evropi.

Aktivnosti

Za ljubitelje zimskih sportova, skijališta u alpskom podnožju nude snowboarding, klizanje na ledu i skijaške staze, prirodu i usluge visokog kvaliteta.

Oni koji vole odmor posvećen zdravlju i fitness usred svežeg vazduha i lepotu planina trebali bi posetiti Sant'Omobono Terme u bujnoj Imagna dolini.

Seriana dolina nudi niz staza i staza za biciklizam, planinarenje i šetnju, a videćete i sela retke lepote; ili možda Gromo dvorac, izgrađen u 1226 na vrhu stene koja dominira dolinom; kao i Serio vodopad koji je najviši u Italiji i među najvišima u Evropi.

Maršuta koja vodi kroz pokrajinske prirodne oaze počinje u Parco dei Colli di Bergamo, koja obuhvata veliku dolinu koja okružuje grad, i prelazi na regionalni prirodni rezervat Valpredina, oazu sa tipičnim alpskim divljačima i botaničkim vrtovima, gde se mediteranska vegetacija uzgaja, prilagođena lokalnim klimatskim uslovima. Izazivački planinski put je Sentiero dei Fiori (put cveća) u četvrti Oltre il Colle i Zambla.

Regije lombardijskih jezera su odredišni izbor za one koji vole jedrenje, jedrenje na dasci, mini krstarenja ili jednostavno šetnju uz jezero. O ovim jezerima smo pisaliOVDE.

Za ljubitelje relaksirajućeg odmora, tu su Terme di Trescore - spa ponuda za pravo opuštanje.

Biciklističke staze su takođe bogate u Bergamo provinciji, sa 124 milja, i koje se protežu preko mnogih svojih najživopisnijih znamenitosti i mesta.

Šta jesti?

Bergamo je zemlja raznovrsnih i ukusnih gastronomskih proizvoda: od pirinča, palente, sira, do suhomesnatih proizvoda. Tačnije, ovde kulinarske delicije postoje da bi zadovoljile svako nepce.

Klasična lokalna predjela su Casonsèi de la bergamasca i Scarpinocc de Par, pripremljeni sa svežom testeninom.

Bergamo je dom palente, uz pratnju vrhunskih, mlečnih sireva lokalne tradicije, serviran sa gulašom.

Obilje poslastica će iskušati čak i one koji nisu ljubitelji slatkiša: Clusoni kolačići, prekriveni čokoladom; San Pellegrino kolačići; poznata palenta e Osèi de la Bergamasca, Treviglio torta i Donizetti torta… Tradicionalno maslinovo ulje prati sva jela.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt