najbolja ulja italije

Bezglutenska pasta – sjajno rešenje za vaše probleme

Bezglutenska pasta – sjajno rešenje za vaše probleme

Sve češće susrećemo se s pojmom „gluten free“ i bezglutenska ishrana. Neki je smatraju potrebom, zdravim načinom ishrane, drugi tvrde da je stvar pomodarstva i trenda, izmišljena stvar, kako bi se određeni proizvodi bolje prodavali. Da bi se shvatila suština čitavog koncepta bezglutenske ishrane, pre svega, mora se razjasniti šta je to gluten, sastojak oko kojeg se diže tolika fama? Gluten je protein, koji se najčešće može naći u pšenici, ječmu i raži. Glavni sastojak glutenin obezbeđuje elastičnost proizvodima od brašna i veoma je cenjen u pekarskoj industriji.

Međutim, gluten nije za svakog dobar. Prvenstveno, ne pogoduje osobama koje pate od celijakije a loše ga podnose i osobe koje su samo osetljive na gluten, a nemaju celijakiju. Celijakija je nasledna bolest imunog sistema, kada prilikom unošenja namirnica i proizvoda koji sadrže ovaj protein, dolazi do upalnih procesa u tankom crevu. Rezultat tih procesa je oštećenje crevne sluzokože. Najčešći simptomi su bolovi u stomaku, nadimanje, gubitak telesne mase, hronična dijareja i umor. S druge strane, osobe mogu biti osetljive na gluten, iako ne pate od celijakije. Kod takvih osoba ne dolazi do promena na crevima, već se javljaju alergijske reakcije. Za ova dva tipa osoba, rešenje je doživotna bezglutenska ishrana ili izbegavanje proizvoda od pšenice, za osobe koji pate od necelijakijske osetljivosti na gluten.

Inače, urađena su i brojna naučna istraživanja koja su pokazala da bezglutenska ishrana kod osoba koja ne pripadaju dvema pomenutim grupacijama, dakle osoba koje su tolerantne na gluten, dovodi do zdravstvenih poboljšanja i gubitka težine, zatim, usporava se starenje, jer pšenica podiže nivo šećera u krvi i prilikom vezivanaja sa belančevinama, dolazi do rasta nivoa enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži. Prema naučnim podacima, intolerancija na gluten danas je četiri puta veća u odnosu na sredinu prošlog veka. Razlog tome je promenjen način ishrane, kao i način proizvodnje hrane. Modifikacija pojedinih poljoprivrednih proizvoda nastaje veoma brzo, dok je ljudskom genu potrebnije dosta više vremena da se prilagodi, pa otuda i veća intolerancija. Ono što ohrabruje je da protein gluten nije „esencijalan“, već se lako može zameniti brojnim prehrambenim izvorima.

Za sve koji se sa „glutenom“ svakodnevno bore i gledaju da ga na sve načine izbegnu, Rummo paste nude sjajno rešenje, koje će obogatiti svakodnevnu ishranu osoba osetljivih na gluten. U pitanju su Rummo testenine bez glutena, namenjene svima, a naročito osobama osetljivim na gluten. Karakteristka ovih testenina je što je čvrsta i ukusna kao i tradicionalna testenina. Dobija se putem metode Lavorazione al Vapore, koja podrazumeva korišćenje pare prilikom proizvodnje testenina. Laka je za varenje, izvor je prirodnih vlakana. Sadrži integralni pirinač, beli i žuti kukuruz i strogo je „gluten free“ i što je najvažnije nije GMO proizvod.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt