najbolja ulja italije

Drvo masline u italijanskom dvorištu - istorija i simbolika

Drvo masline u italijanskom dvorištu - istorija i simbolika

Masline, sa svojim sanjivim, metalik-srebrnim lišćem i kvrgavim stablima, nezaobilazan su deo mediteranske simbolike u dvorištima na ovom području. Umirujuća siva boja stvara savršenu, svetlucavu pozadinu za šareno mediteransko bilje. U proleće, crveni makovi ili pastelno roze i šareno divlje cveće, daju posebnu čar među redovima maslina. Noću, neobičan oblik drveća može zaista izgledati zanimljivije nego bilo koja skluptura.

Evropska maslina (Olea europaea) simbolizuje, više nego bilo koja biljka, suštinu mediteranskog regiona i njihova dvorišta. Raste u visini od 8 do 12 metara čak i iz najsiromašnijeg zemljišta. Često prepušteno surovom mediteranskom suncu, maslinovo drvo je zaista dobilo bitku za opstanak na Mediteranu. Maslinovo drvo može da preživi 2.000 godina ili više, a uz pravu negu i uzgoj može da obezbedi jedno od najcenjenijih supstanci ikada izvedenih iz prirode: maslinovo ulje!

Maslinovo drvo uspeva na krečnjačkim, siromašnim zemljištima, u oblastima koja nisu pogođena dugotrajnim hladnim periodima tokom zime - što je u priobalnim područjima idealno. Mogu se nabaviti u različitim veličinama - čak i nekoliko vekova staro drvo se može dobro presaditi!

Doprinos drveta maslina u bašti može biti kako estetski, tako i kao podrška ekosistemu koji doprinosi održavanju područja u savršenom zdravlju.

Drvo masline je zaista biljka koja je u stanju da preživi u većini negostoljubivih, kamenitih terena i sa samo minimum vode preživljava, napreduje i daje čudesno, lekovito ulje. 

Činjenice, istorija i namena 

U Italiji ima oko 300 sorti maslina, ali samo nekolicina se uzgaja za poljoprivrednu proizvodnju. 'Leccino', 'Frantoio' i 'Carolea' su sorte koje su najzastupljenije u italijanskoj poljoprivredi, zahvaljujući slatkastim i "voćkastim" ukusima. Zanimljivo je da ove sorte imaju vrlo malo zajedničkog sa njihovom drevnom sortom, najbližim rođacima, Licinian sortom.

Italija sama proizvodi oko 3,150,000 tona maslina godišnje, pa njen udeo u svetskoj proizvodnji trenutno iznosi neverovatnih 17,320,000 tona, a većina toga je namenjena za proizvodnju maslinovog ulja. Uzgoj maslina računa se za jednu od najvećih i najstarijih poljoprivrednih praksi u celoj istoriji Mediterana (Iz Italije, iz srca Toskane, dolaze nam i najkvalitetnija ekstra devičanska maslinova ulja Carapelli i Bertoli).

Maslinovo ulje, ili "tečno zlato", kako ga je Homer, veliki grčki pesnik, s pravom nazvao, je korišćeno kroz istoriju u kuvanju, nezi kože i kao lek. Smatra se da je maslina božanstveni  poklon od Bogova i prirode u mnogim kulturama kroz istoriju. 

Fascinacija i poštovanje za maslinu potiče od duhovnog statusa tokom vekova i smatrana je simbolom mira, obilja i velike prirodne snage.

Veličanstvena etrušćanska kultura koja je bila u području sada poznatom kao Toskana, oko 400 pre nove ere, je verovatno odgovorna za pokretanje intenzivnog uzgoja masline.

Etrurci su bili oduševljeni upotrebom maslinovog ulja i iskazivali su svoje poštovanje za njega uključujući i drvo masline i njeno uzgajanje, što je često prikazivano i na njihovoj keramici, raskošnim dizajnom. Radovi na etrurskim vazama, otkrivenim u mnogim grobovima u Toskani, pokazali su kako je ova veoma društvena i sofisticirana kultura koristila kako maslinovo drvo, tako i njegove plodove.

Etrurci su bili odgovorni za trgovanje ogromnim količinama kvalitetnog maslinovog ulja tokom čitavog mediteranskog regiona. Vaze i Amfore vrhunskog kvaliteta proizvedene su da bi spasili u transportu, ne samo ulja, već i vino, koje su slali brodovima ka mnogim područjima u Evropi, uključujući i jug Francuske.

Masline, sa svojim srebrnkastim lišćem i stablima nepravilnog oblika, predstavljaju imperativ za svako italijansko dvorište. Osim za praktične upotrebe u poljoprivredi, one su jak simbol Mediterana. 

O kulinarskoj i medicinskoj upotrebi italijanskog maslinovog ulja pogledajte OVDE


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt