Italijanska kuhinja po regijama
Italijani su neprikosnoveni mađioničari kada je reč o pripremi hrane , i nije čudo što je italijanska kuhinja svetski poznata i voljena. Međutim, ako ste mislili da je hrana ista u svakom delu Italije, pogrešili ste. Naime, samo nekoliko jela se smatra "nacionalnim", dok svaka regija ima svoje tipične recepte i specijalitete koji se vezuju za taj region. Ipak, Italijani uglavnom znaju pripremati i jela iz drugih regija, iako ih ima mnogo. Ono što je karakteristično za sve regije je da Italijani vole kvalitetne, prirodne sastojke i maheri su da ih iskombinuju na najbolji mogući način.
Italija nudi veliki izbor jela i sastojaka. Ona je rodno mesto jedne od - ako ne i najbolje kuhinje na svetu, puna ukusa i mirisa, koji savršeno utiču na sva čula. Iako je lepota i važnost hrane svakako obeležje zemlje, treba istaći i regionalne kuhinje, iako su se gastronomski uticaji menjali kroz zemlju vekovima. Kako bi doživeli najbolje od talijanske kuhinje, probajte regionalna jela, kako biste razumeli i uživali u autentičnim i originalnim ukusima po kojima su ove regije najpoznatije.
Čak i ako svaka regija ima svoje specijalitete, moguće je pronaći neke uobičajene kulinarske trendove u svakoj od njih. Italija se može podliti u tri različita gastronomska područja, koja se podudaraju sa geografskom podelom zemlje- Severna, Centralna i Južna.
SEVERNA ITALIJA
Na severu Italije gastronomska tradicija se vrti oko vruće čorbe, poput minestrone i povrća poput radicchio, a temelji se na nešto “jačim” jelima. Sir, tartufi, palenta, rižota su pravi protagonisti u kuhinji, gde suvereno vladaju. Krompir se, takođe, puno koristi i on je glavni sastojak poznatog recepta: pizzoccheri.
CENTRALNA ITALIJA
Centar Italije je poznat po tome što je područje koje se bazira isključivo na zdravoj hrani: pecorini, scamorze, insaccati i sottolii. Međutim, središte Italije je, takođe, poznato po tartufima i gljivama, koje se mogu naći posebno u regiji Umbria. Ako se nađete u centru Italije, nemojte propustiti posebne, domaće testenine: paste fresche, maccheroni i špageti alla chitarra, naprimer, uvek začinjene umacima koji sadrže meso. Prednost u ovom području, kada je reč o mesu, daje se svinjetini i služi se kao, Secondo piatto.
JUŽNA ITALIJA
Južna Italija favorizuje tipično mediteransku kuhinju. Dosta se upotrebljava riba i proizvodi od ribe, dok se školjke, takođe, često kombinuju sa testeninama i pizzama. Dok je u severnoj i centralnoj Italiji pizza vrlo tanka, u Napulju je prilično debela za italijanski standard, ali još uvek tanka u odnosu na, recimo, američki standard. Mozzarella i drugi tipični mlečni proizvodi smatraju se specijalitetima ovog područja. Hrana ima divan miris, zahvaljujući začinima u jelima poput bosiljka, origana i citrusa. Dok su na severu popularni mekani sirevi poput stracchino, jug je ponosan na svoje mozzarella di Bufala Campana (pogledajte scenu u filmu Benvenuti al Sud kako biste razumeli ovaj fenomen).
Važno je naglasiti i to da se na severu Italije uglavnom koristi maslac kao glavni sastojak za kuvanu hranu. Umesto toga, Južna regija potencira ekstra devičansko maslinovo ulje. Od severa do juga, priroda i vrsta hrane očito zavise od klimatskih, teritorijalnih razlika i kulture. U svakom slučaju, u kojoj god regiji da se nađete, bićete oduševljeni ukusnim specijalitetima koje za Vas, tradicionalno, pripremaju vrhunski kuvari.