najbolja ulja italije

Kontinentalci, konzumirajte ribu barem dva puta nedeljno!

Kontinentalci, konzumirajte ribu barem dva puta nedeljno!

More predstavlja kolevku prvog života na zemlji. Najveći i najbogatiji deo naše planete, predstavlja pravi rezervoar zdrave hrane, koja velikovima čini da najvitalniji i najdugovečniji ljudi budu upravo oni koji žive u primorskim krajevima. Riblje meso i riblje ulje spasilo je zdravlje mnogih u teškim vremenima ratova, bolesti i nemaštine. 

Mediteranskom stanovništvu riba je nezaobilazni sastojak trpeze, dok, s druge strane, kontinentalci je retko kada konzumiraju, i to najčešće iz religioznih razloga. Danas, na osnovu preporuka stručnjaka i nutricionista, naše znanje o benefitima ovogbisera mediteranske ishrane je dosta bogatije. Znamo da riba smanjuje mogućnost kardiovaskularnih problem, redovna konzumacija, barem dva puta nedeljno ublažuje bolesti kao što je dijabetes i smanjuje rizik od depresije ili Alchajmerove bolesti. Riba igra značajnu ulogu i kod poboljšanja mentalnih sposobnosti.
Zašto je to tako? Odgovor leži u bogatstvu vitamina A i D, fosfora, proteina, neophodnih aminokiselina.  Sa visokim energetskim vrednostima, i uz nizak nivo masti i holesterola, riba je laka za varenje i puna nutritivnih sastojaka. Sve ovo je bitno za pravilan rast i razvoj ljudskog organizma, ne samo u dečjem već i u odraslom dobu. Posebno treba istaći omega 3 masne kiseline, koje veoma blagotvorno utiču na rad srca i mozga kod ljudi svih uzrasta, zbog čega je neophodno konzumirati ribu, a ne smatrati je samo „zamenom za meso“

Međutim, zbog užurbanog i stresnog načina života, pri prvoj pomisli da u toku radne nedelje spremate ribu, odmah se predomislite. Ne mora da bude komplikovano, Il Capitano se potrudio da nam pruži zdrav i ukusan obrok u veoma praktičnom pakovanju. Pažljivo odabrani i ručno sečeni i filetirani komadi skuše, bez kože i kostiju, vrhunskog kvaliteta sa dodatkom kvalitetnog ekstra devičanskog ulja, ili u paradajz sosu već su dovoljan obrok za sebe, gde god da se nalazite. Posmatrajmo kroz brojke i uverićemo se zašto je ova riba tako posebna – skuša je na visokoj poziciji među morskim ribama kao izvor omega-3 masnih kiselina. 100 g sadrži svega 28 kalorija i oko 2 g omega-3 masne kiseline. Od minerala ima 28 mg kalcijuma i 1,2 mg gvožđa, a od vitamina sadrži A, grupu B (B1, B2, B3 i B12, D 21 mg.)
 

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt